COVID-19 בישראל

לראשונה: בכירי מערכת הבריאות דנים בהפקת לקחים מהמגיפה

שר הבריאות בכנס ים המלח לחקר מדיניות הבריאות: "לא אתן שייקחו את התקנים שניתנו למערכת הבריאות בתקופת הקורונה" | פרופ' נחמן אש: "מוכנותה של מדינת ישראל לאירוע דומה למה שחווינו צריכה להשתפר"

שר הבריאות יולי אדלשטיין. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

הבוקר (ד') נפתח כנס ים המלח ה-20 בהובלת המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות (מלמ"ב) והוא יימשך גם מחר. זו הפעם הראשונה שבה מתכנסים כל בכירי מערכת הבריאות על מנת לדון בהפקת לקחים ממגיפת הקורונה. בדברי הפתיחה שיבח שר הבריאות יולי אדלשטיין את תפקוד קופות החולים במבצע החיסונים והבטיח להשאיר את התקנים שניתנו בתקופת המגיפה. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי ציין כי תובנות המשרד מניהול המשבר יוצגו בחודש הבא ופרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש הדגיש: "פחות הצלחנו עם אמון הציבור בציות להנחיות, אבל שכנענו בנחיצות החיסונים".

כנסי ים המלח השנתיים נועדו לדון בשאלות מדיניות בריאות הנמצאות על סדר היום הציבורי במטרה לשפר את תפקודה של מערכת הבריאות. בכנסים משתתפת צמרת מערכת הבריאות בארץ מכל המגזרים והם משמשים כבמה לחילופי דעות, הסקת מסקנות, השגת הסכמות וגיבוש המלצות.

בכנס הנוכחי משתתפים שר הבריאות אדלשטיין, סגן שר הבריאות ח"כ יואב קיש, מנכ"ל המשרד פרופ' לוי, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר משה בר סימן טוב, הפרויקטור פרופ' אש, הפרויקטור לשעבר פרופ' רוני גמזו, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס ומנכ"לי ארבעת קופות החולים.

"אין ספק שעשינו טעיות בשנה הזו אבל יחד עם הצוותים הרפואיים ניצחנו את הקורונה", ציין שר הבריאות במושב הפתיחה. "אנחנו עדיין חוששים ולא עושים מסיבות ניצחון אבל יש הישגים. אין סיבה להאמין שלא נמצא טעיות אבל אף אחד לא רוצה שבאירוע הבא לא נהיה מאורגנים ולא  נהיה מוכנים".

לדבריו, "כשהגעתי למשרד היה ברור שהקורונה תישאר להרבה זמן. למרות שהיו כמה שטענו שהקורונה תעבור אחרי הבחירות – התחזית הזו לא התגשמה. היה ברור שבמציאות שנוצרה לא יהיה קשה למצוא תקציבים שיכסו את ההוצאות של הקורונה. היה כסף לבדיקות ולדברים שוטפים נוספים. אחת המשימות היתה להגיע למצב שכל מה שנותנים למערכת הבריאות בקורונה, איכשהו – לפחות חלקים ממנו – יישארו במערכת הבריאות גם לאחר הקורונה.

בהתייחסו לכוונת האוצר לבטל את תקני הרופאים שניתנו לסיוע במהלך המגיפה, אמר אדלשטיין: "זאת לא היתה ההבנה ולא היה הסיכום. מסיבות טכניות התקנים לא יכלו להיקלט במערכת הבריאות והיתה הבנה של כולם שזה יקרה לאחר מכן.  הטענות שמועלות עכשיו שמדובר בתקנים זמניים – זו המצאה. החשש שלי שתהיה אנחת רווחה של רבים וטובים שיגידו 'כל הכבוד למערכת הבריאות', עשיתם עבודה מעולה אבל עכשיו יש צרכים אחרים של ביטחון ורווחה וזו גישה שגויה ומדאיגה".

עוד אמר אדלשטיין: "אני לא אומר שהמערכת היתה על פי תהום אבל היה תת תקצוב. אם רוצים לקצר תורניות של מתמחים, צריך להוסיף תקנים. אם רוצים יישום של שיפור המחלקות הפנימיות – צריך תקציבים. יש כאן אתגרים מאוד קשים. אחנו נעמוד לצד מערכת הבריאות ולא ניתן שייקחו את התקנים שניתנו בתקופת הקורונה".

פרופ' לוי, מנכ"ל משרד הבריאות, הודיע כי בחודש הבא יציג המשרד את תובנותיו מניהול משבר הקורונה וכי "פועלים להקים מפעל חיסונים כחול-לבן".

עוד סיפר לוי כי "כמנכ"ל משרד הבריאות שאלתי מה התפקיד של המשרד שזכה לביקורת קשה על התפקוד שלו, ועל הקושי בקטיעת שרשראות הדבקה וכדומה. התלבטנו אם משרד הבריאות הוא הרגולטור או האופרטור או אולי שני התפקידים. היה לי ברור שמשרד הבריאות צריך להקים גוף חזק שיכול לפקח בשטח ולכן חשבנו לערב את הצבא. הנושא לא נתקל בהבנה רבה בתוך משרד הבריאות מטעמים שונים. ניסוינו ללמוד איך צוברים ומנהלים ידע, התייעצנו עם גורמים בארץ בעולם, ניסו להבין אלו הוראות רגולטוריות אנחנו מוצאים, למדנו על טיפול בקהילה ועל אשפוז וקטיעת שרשראות הדבקה.

"בין הגל הראשון לשני תהיתי מה אני עושה לא טוב? למה משה בר סימן טוב מצליח ואני לא?  שאלו אותי אם רוני גמזו דורך לי על הרגליים?  אבל לט לאט למדנו והפקדנו עוד לקחים, הקמנו משל"ט, הרחבנו את פריסת בדיקות ודיגומים שיפרנו את הליך המחשוב והמידע וכדומה.

"אחד הדברים החשובים שהקדשנו להם מאמץ זה התמיכה בצוותים – יש צוותים שראו את הקורונה במרחק של מילימטר, הם ראו מתים מול העיניים; היה חשוב לנו שיתוף ואינטגרציה בין גופים שונים מפני שאף אחד לא יכול לעשות את זה לבד; אחד הדברים החשובים מבחינתנו היה הסברה כדי לשפר את אמון הציבור וגם נסינו לאזן בין זכויות הפרט לבריאות הציבור.

"לכל המבקרים שהיו לנו על החיסונים אני אומר שאנחנו התחלנו הסכמים הרבה לפני כולם, אפילו עם 'אסטרהזניקה' שטרקה לנו את הטלפון בפנים כי הבטיחה את כל החיסונים לאנגליה. אנחנו פועלים להקים מפעל חיסונים כחול-לבן".

לדבריו, "הרפואה הציבורית לא יכולה לחזור למקום שהיא היתה בו. ממקום של להריע לצוותים הרפואיים, אנחנו הולכים למקום שבו נילחם על המקום שלנו שוב".

מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, משה בר סימן טוב, אמר: "ידענו שמערכת הבריאות הישראלית הכי יעילה והכי טובה בעולם אבל למערכת יש סיכון אחד גדול והוא הולך ומתממש – היא תחזור לרמת הקשב והתעניינות שהיתה לפני המגיפה בגלל העייפות הציבורית, החזרה המוצלחת בינתיים לשגרה וכמובן סדר היום האינטנסיבי ששוטף את החדשות. שרות ושרים רבים על תיקים אבל לא על תיק הבריאות. כולם רוצים את תיק הפנים ורמת התעניינות בתיק הבריאות היא דלה. תיק הבריאות צריך להיות נחשק. גם הסתדרות הרפואית מאיימים שוב לחזור למשחק ולטריקים הישנים".

בהתייחסו למאבק על התקנים לרופאים, ציין: "ברור גם לאוצר שהתקנים שניתנו בקורונה חייבים להישאר. המערכת אף פעם לא היתה משופעת בתקנים ובתקציבים, ואני מעריך שבסוף תימצא הדרך היצירתית להשאיר את התקנים. הצוותים לא מבינים איך ברגע אחד הם מדליקים משואות ורגע אחר אומרים להם לכו הביתה".

עוד הוסיף סימן טוב: "אחד הלקחים שלי הוא שבאירועים גדולים ובמגיפות, צריכים לתת את הסמכות והניהול לגופי מערכת הבריאות כמו קופות החולים ובתי החולים ולא לגופים אחרים ועל זה אני במחלקות עם המנכ"ל הנוכחי של משרד הבריאות. לדעתי, לא צריך לבזר את ההחלטות לשלטון המקומי".

הפרויקטור פרופ' אש הזהיר מפני שאננות עם הירידה בתחלואה ופתיחת המשק: "התחלואה יורדת, המשק נפתח והעולם מסתכל עלינו בהערכה והשתאות. זו לא מסיבת ניצחון וזה מוקדם מדי ולמרות המצב הטוב, הנגיף יכול להפתיע אותנו".

לדבריו, "כעת אנו צריכים להתמקד בנקודות החלשות שלנו כמו המגזר הבדואי והיערכות של החיסון לגילאים צעירים יותר, תכנון השימוש העתידי בבדיקות ולדעת איך משתמשים בהן נכון עם רמת תחלואה כזו. נרצה לצמצם את הפעילות של מגן ישראל ולעשות העברת מקל".

אש סיפר על האתגרים בניהול המאבק במגיפה: "לא היה לי נוח לאורך הדרך לקבל החלטות קשות כמו סגר, אך לעומת זאת לקליטת החולים עד סף הספיקה יש מחיר בפגישה באיכות הטיפול, שחיקת הצוותים ונשאלה השאלה מה הרף שניתן לקלוט כדי לספק טיפול איכותי. גם טיפולים אחרים גם בקהילה נפגעו בגלל המשאבים שהופנו לקורונה ונשאלת השאלה מה גובה ההתפשרות של מספר החולים כדי לאפשר את פעילות המשק. לגיטימי לסבול פגיעה מסוימת גם באיכות ובשירות הטיפול במצב הזה, אבל חובה לחזק את מערכת הבריאות בשגרה ובחירום כדי שתוכל לספק מענה טוב יותר.

"אתגר נוסף הוא נושא אמון הציבור, נקודת המוצא היתה בעייתית עם החלטות שהתקבלו ברגע האחרון, היעדר דוגמא אישית ועוד. במבחן התוצאה אפשר לחלק את נושא אמון הציבור לשניים: פחות הצלחנו באמון הציבור להנחיות ולעומת זאת בנושא ההיענות לחיסון הצלחנו בגדול. ראינו לאורך הזמן את ההשפעה על אמון הציבור הולכת ופוחחת דרך הורדת קצב ההדבקה בכל אחד מהסגרים. בשיח עם הציבור קיימת התלבטות האם יש ערך לטקטיקת הפחדה שלה השפעה קצרת טווח וברגעים הקשים חשבתי שנכון להפיח תקווה וברגעי השאננות לדבר על הסכנות ובכך לייצר איזון בין הדברים.

"אתגר נוסף היה ההתמודדות עם מגוון בעלי הדעה. אפידמיולוגיה הפכה לנחלת הכלל וכל אחד הפך למומחה וגופים רבים יצרו צוות מומחים וזה מרחב מאד מורכב לעבוד בו. השקעתי זמן כדי לשמוע את כל הצדדים ובסביבה שבה אי הוודאות גדולה יותר מכל דעה. אני לא קורא לסתימת פיות, אני חסיד של חופש הדיבור ואני גם חושב שחדירה של גורמי מקצוע לתחומים אחרים יכולה לפתוח כיווני ניתוח חדשים, אבל לכל מי שמביע דעה וחותם על עמדה יש אחריות ציבורית רבה, במיוחד אם הוא מגיע מעולם הרפואה. עליו להתבסס על עובדות ולא על תחושות. "האחריות מוטלת על אנשי משרד הבריאות שמכירים את הנתונים ומגבשים על פיהם את המלצותיהם".

בסיכום דבריו אמר פרופ' אש: "מוכנותה של מדינת ישראל לאירוע דומה למה שחווינו צריכה להשתפר לפי הפקת הלקחים של אירוע הקורונה ולהמליץ על כיווני פעולה בכנס הזה".

נושאים קשורים:  פרופ' חזי לוי,  שר הבריאות יולי אדלשטיין,  פרופ' נחמן אש,  חדשות,  כנס ים המלח,  מגיפת הקורונה,  19-COVID,  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב
תגובות
05.05.2021, 14:19

"פחות הצלחנו עם אמון הציבור בציות להנחיות, אבל שכנענו בנחיצות החיסונים".
כפייה, איומים וחוסר ברירה, שיטה מופלאה לשכנע!

אנונימי/ת
05.05.2021, 14:45

שום כפיה ושום איומים. לראיה יש מאות אלפים שלא התחסנו כי לא רצו.
אני מכיר כמה כאלה באופן אישי

05.05.2021, 14:55

אכן, הכל היה "בהתנדבות", וזה רק מקרה אחד:
https://www.google.com/amp/s/www.themarker.com/amp/news/health/.premium-1.9428367

05.05.2021, 19:15

אין להאשים אף אחד
היה בילבול עצום
ראשי המדינה והאזרחים לא היו מוכנים לדבר כזה הרסני ופוגעני
עכשיו כשלמדנו לקח נדע ליישם טוב יותר דבר כזה חס ושלום בעתיד
כל טוב ...