השמנת יתר

השמנת יתר והשפעות קרדיווסקולריות וכלייתיות בקרב בני נוער עם סוכרת

מתוצאות מחקר זה עולה כי השמנת יתר הופכת יותר ויותר שכיחה בקרב בני נוער עם סוכרת מסוג 1, ונמצאת בקשר עם סיכון קרדיווסקולרי דומה לזה של בני נוער עם סוכרת מסוג 2

08.04.2021, 18:18

עמידות לאינסולין והשמנת יתר קשורות באופן בלתי תלוי עם סוכרת מסוג 1 (T1D) ומהוות גורמי סיכון ידועים למחלות קרדיווסקולריות וכלייתיות, סיבות המוות המובילות ב-T1D.

במחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Diabetes Care, חוקרים בחנו את ההשפעה של מדד מסת הגוף (BMI) על תוצאים קרדיווסקולריים וכלייתיים, בקרב בני נוער הסובלים מ-T1D, בהשוואה לקבוצות ביקורת של נוער עם משקל תקין או השמנת יתר, ונוער עם סוכרת מסוג 2 (T2D). לצורך עריכת המחקר, החוקרים גייסו 284 משתתפים בין הגילאים 12-21 והעריכו את קצב הלב שלהם במנוחה (RHR), את לחץ הדם הסיסטולי (SBP) והדיאסטולי (DBP), רמות לפטין, hs-CRP, אדיפונקטין,  יחס אלבומין בשתן לקריאטינין וקצב סינון גלומרולרי משוער. מטופלים עם T1D עברו מבחן מאמץ (ארגומטריה) על אופניים למדידת VO2peak, ניטור יכולת ההתפשטות הפריפרית של העורק הברכיאלי (BAD), מבחן תפקוד אנדותליאלי לשם מדידת ערך היפרמיות תגובתית ו-MRI של האאורטה בשאלה של נוקשות עורקים מרכזית או לחץ גזירה.

החוקרים מצאו כי בקרב מתבגרים עם T1D, מדדי ה-RHR, SBP, DBP, לחץ הדם הממוצע, לפטין, hs-CRP והימצאות יתר לחץ דם היו גבוהים יותר באופן מובהק. BAD, מהירות גל הדופק של האאורטה היורדת ו- VO2peak היו נמוכים יותר בקרב הסובלים מהשמנת יתר לעומת משתתפים בעלי BMI תקין. אף על פי שהימצאות יתר לחץ-דם ו-RHR היו הגבוהים ביותר בקרב מתבגרים עם השמנת יתר ו-T1D, ואדיפונקטין הנמוך ביותר בקרב נוער עם T2D, מדדים אחרים נמצאו דומים בין הסובלים מהשמנת יתר ו-T1D ובין הסובלים מ-T2D.

החוקרים סיכמו כי השמנת יתר, שהימצאותה הולכת וגוברת בקרב אנשים עם T1D, קשורה בפרופיל סיכון קרדיווסקולרי וכלייתי פחות טוב, המתקרב לפנוטיפ של בני נוער עם T2D. הצורך בניהול אורח חיים מותאם עבור בני נוער עם T1D הינו קריטי לצמצום הסיכון הקרדיווסקולרי.

מקור: 

KalieL. Tommerdahl, Karl Baumgartner, Michal Schäfer, Petter Bjornstad, Isabella Melena, Shannon Hegemann, Amy D. Baumgartner, Laura Pyle, Melanie Cree-Green, Uyen Truong, Lorna Browne, Judith G. Regensteiner, Jane E.B. Reusch, Kristen J. Nadeau. Diabetes Care Mar 2021, 44 (3) 795-803; DOI: 10.2337/dc20-1879

נושאים קשורים:  השמנת יתר,  סוכרת סוג 1,  סוכרת סוג 2,  סיכון קרדיווסקולרי,  בני נוער,  מחקרים
תגובות