קורונה בישראל

רופאים בכירים לנתניהו ולגנץ: "יש למנות רופא לתפקיד שר הבריאות בממשלה"

מנהלי מחלקות ורופאים בכירים פנו לראשי השלטון בדרישה דחופה למנות שר בריאות מקצועי במקום יעקב ליצמן: "רופא בעל ניסיון עשיר, שעמד איתנו כתף לכתף ויוכל להוביל רפורמה"

ח"כ יעקב ליצמן. "ביום השבעת הכנסת סירב לעבור בדיקת חום בכניסה למשכן". צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

מנהלי מחלקות ורופאים בכירים בבתי החולים הגדולים בישראל, הממלאים תפקידים באיגודי הרופאים שבהסתדרות הרפואית, פנו הבוקר (א') במכתב פתוח לראש הממשלה בנימין נתניהו ולח"כ בני גנץ העומדים להרכיב יחד ממשלה, בדרישה דחופה למנות שר בריאות מקצועי במקום יעקב ליצמן.

את המכתב יזם פרופ'  קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים ומנהל המערך הכירורגי במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. בין השאר החותמים: פרופ' פתחיה רייסמן מ"שערי צדק" בירושלים, פרופ' אייל גור מ"איכילוב" בתל אביב, פרופ' תמר תדמור מ"בני ציון" בחיפה, פרופ' ראובן פיזוב ופרופ' אירי ליברגל מ"הדסה" בירושלים, פרופ' אבירם ניסן מ"שיבא" ופרופ' דורון הלפרין מ"קפלן" ברחובות.

הרופאים תובעים למנות רופא שינהיג את המערכת ו"עמד איתנו כתף לכתף כדי שיוכל להוביל רפורמה במערכת הבריאות". וזה נוסח המכתב שהופץ גם לתקשורת:

"הנדון: הצורך למינוי שר מקצועי במשרד הבריאות.

"משרד הבריאות נאבק בימים טרופים אלה במגיפת הקורונה וכל כולו מושקע במיגור המגיפה. האירוע, לו השלכות מרחיקות לכת על המדינה, חשף ומצא את מערכת הבריאות בנקודת שפל ארגונית ותפעולית לה כולם היו מודעים. האירוע הנוכחי מציף וחושף את הפערים במלוא עוצמתם. נקודת המוצא לאירוע הנוכחי היא פועל יוצא של מדיניות ארוכת שנים שקבעה כי הבריאות, הגם שחשובה, איננה חשובה דיה.

"השוואת מערכת הבריאות בישראל לסטנדרט הבינלאומי (OECD) מלמדת כי ישראל ממוקמת בתחתית הסולם בתחומי בריאות רבים.

"בצדק, מעל כל במה, נבחרי העם, מציינים את איכותה של מערכת הבריאות. איכות זו מקורה בצוותי הרפואה המעולים, אבל ממש לא מאיכות התשתיות, רווחת כוח האדם בסקטורים השונים, תכנון או ארגון.

"על פערים אלה וגם על כאלה שלא מדובר בהם בימים אלה, התרענו בכל הזדמנות ובכל פורום. חוקרי מערכת הבריאות, מחקרים, וועדות בדיקה וחקירה הצביעו פעם אחרי פעם על הפערים ברפואה הציבורית, בין ישראל לבין העולם, ובתוך ישראל בין מרכז לפריפריה. למרות הנסיונות לטפל בפערים, אלה רק מעמיקים, הפריפריה מתרחקת מהמרכז וישראל מהעולם. החלטות שנלקחו זה מכבר - כמו למשל מבצע 'קיצור תורים' - רק חיזקו את הרפואה הפרטית ופגעו פגיעה אמיתית ברפואה הציבורית.

"מיגפת הקורונה תמוגר. לצוותים הרפואיים בשטח ובבתי החולים הציבוריים תהא רשומה זכות גדולה בכך. הלקחים, הפערים, התסכולים והריחוק בין המציאות לבין הנדרש, נרשמים בימים אלה ויצופו במלוא עוצמתם בסיכום האירוע. כעת לא הזמן להשמיעם. כולנו מגויסים למשימה הלאומית לטפל בחולים.

"שלא כבעבר, בעתיד המאוד קרוב, לא ניתן למסקנות, לסיכומים ולדו"חות למצוא דרכם לארכיון מאובק. הפעם נתמיד בדרישתנו לשפר את המערכת הציבורית, להעדיפה על המערכת הפרטית ולקבוע תקינה נאותה, סטנדרטים ראויים וניהול נכון בכל הרמות ובוודאי במשרד הבריאות.

"לאור הדיונים המתקיימים בימים אלה בין המכותבים המכובדים, אנו סבורים כי ראוי שלראשות משרד הבריאות ימונה איש מקצוע, לתפקיד שר הבריאות - רופא בעל ניסיון עשיר ברפואה הישראלית, בניהול ובארגון.

"רק מנהיג, שר בריאות מקצועי, אשר עבד עימנו כתף לכתף ולמד את מערכת הבריאות מתוכה, יוכל להוביל רפורמה במערכת הבריאות, שכמוה, אנחנו, הח"מ, נדרוש ונעמוד על המשמר שתתקיים. הבריאות מעל לכל, בוודאי מעל הפוליטיקה".

פרופ' קלוגר הסביר ל-ynet : "אין לנו שום דבר נגד שר הבריאות הנוכחי. אנחנו מקבלים את מעמדו. לאור מה שהיום הציבור מכיר, המצוקות הקשות של מערכת הבריאות שאנחנו מכירים כבר שנים רבות, כשהאירוע של הקורונה יחלוף - הפעם הרופאים והאחיות לא ייתנו למצב הזה להימשך. הפעם נדרוש הכרה במערכת הבריאות שהיא לא פחות חשובה ממערכות אחרות.

"מי שצריך להוביל את המהלכים הללו זה אדם שצמח במערכת. לא כל הצוות שלידו חייב להיות מורכב מרופאים, אבל בוודאי מי שיוביל את המערכת חייב להיות איש מקצוע. לכן זה הזמן לשנות את המערכת ולהעמיד בראשה מישהו שיהיה מסוגל להמשיך את מה שאנחנו חושבים שצריך לעשות – וזה חייב להיות רק רופא".

בשבוע שעבר הופצה פנייה אחרת של 126 מבכירי הרופאים, יוזמה של פרופ' דורון קופלמן מנהל מחלקה כירורגית ב"העמק" שבה דרישה להעמיד ליד מנכ"ל משרד הבריאות רופא בכיר לניהול משבר הקורונה.

נושאים קשורים:  מערכת הבריאות,  שר הבריאות יעקב ליצמן,  נתניהו,  גנץ,  נגיף הקורונה,  מגיפת הקורונה
תגובות
אנונימי/ת
29.03.2020, 15:51

אין הכרח (ולדעתי אין גם יתרון) שיהיה ששר הבריאות יהיה רופא. יש הכרח שליצמן (או כל פוליטיקאי סקטוריאלי אחר) לא יהיה שר בריאות. ורצוי שלא יהיה שר בכלל.

אנונימי/ת
29.03.2020, 18:41

אם כשהמנכ"ל אינו רופא יש כזה עליהום עליו,
אני לא רוצה לחשוב מה יקרה שיעמוד שם רופא, יטווחו אותו כמו ברווז עם מאמרים ומחקרים רק כדי להוכיח שהוא טועה, ביהדות יש מושג של מגורים בעיר שכולם חכמים כמקום קטסטרופלי למגורים, כשיש גילדה מקצועית הכי טוב שהממונה עליהם בא מבחוץ.

אנונימי/ת
04.04.2020, 00:51

האדם האחרון שמתאים להיות שר הבריאות הוא השר ליצמן. צריך לברר אם מתפנה תפקיד של ראש ישיבה באחת הערים הדתיות ולהציע לו לקבל תפקיד זה ובמקומו במשרד הבריאות רצוי שימלא רופא עתיר ניסיון (אני לא דואג מה יקרה אם יהיה שם רופא) ורצוי להציע תפקיד מתאים גם למנהל משרד הבריאות, שכידוע הוא כלכלן ולא רופא. בכל שנות משרד הבריאות המנכ"ל היה רופא ולא כלכלן.