דעות

הרופאים בחדר הלידה המתינו לעצת הרב והתינוק שנולד סבל מנזק מוחי

הרב שלמה דיכובסקי, חבר ביה"ד הרבני הגדול, כבר פסק: "לא מצאתי שמצוות עשה לך רב דוחה פיקוח נפש". על ייעוץ רבני רפואי – תופעה פסולה במצבים מסכני חיים

לא פעם עומדים החולים בפני צומת דרכים בעודם צריכים לקבל החלטות משמעותיות לגבי מצבם הרפואי. בסיטואציה זו הם מכתתים רגליהם ושוברים ראשם בדרכם למציאת הייעוץ והטיפול הרפואי הטוב ביותר. לצד הרופאים המטפלים ומנועי החיפוש השונים באינטרנט, אחד הפתרונות העומדים על הפרק הוא ייעוץ והכוונה רפואיים הניתנים על ידי רבנים, המציגים עצמם כמומחים בתחום הרפואי. לעתים החולים גם נתלים באמונתם ומסיבה זו פונים בשעתם הקשה ליועצים אלה.

מן המפורסמות כי בעבר הלא רחוק זכה הרופא לאמון בלתי מסויג וכל אשר הורה התקבל בציבור החולים כתורה מסיני בבחינת כזה ראה קדש. ואולם, בדור האחרון חל כרסום במעמד הרופא ונוצר משבר ביחסי רופא-חולה, שסיבותיו רבות וקצרה היריעה מלפרטן.

לעתים, ה"רבנים הרופאים" חורגים מסמכותם ו"מפענחים" בדיקות הדמיה, מביעים דעתם לגבי מהות וטיב הטיפול ואף מורים על דרך הטיפול. בעצמי נתקלתי באחד היועצים הידועים אשר בלי להניד עפעף חיווה דעתו על ביצוע ניתוח כריתת שד, הגם שזו נשללה על ידי הכירורג המטפל

על רקע משבר זה גדל מספר הפונים ל"רב היועץ הרפואי" ואותם מוסדות החלו לפרוח. היועצים הללו, "הרבנים הרופאים" אשר מפרסמים עצמם במגוון אתרים, כדוגמת "עזר מציון", "עזרה למרפא", "יחד בתקווה", "רפאנו וניוושע", מציעים הכוונה וייעוץ רפואי. הייעוץ שניתן מכוון בדרך כלל  לרופאים הידועים בתחום המדובר והיכן ניתן הטיפול הטוב יותר. באופן שכזה פונים אל ה"רב היועץ" אלפי חולים ומשפחותיהם, הנענים באמצעות האינטרנט, ואף יש שממתינים שעות על גבי שעות עד שיתפנה הרב ויוכל לקבלם.

ואולם לעתים, ה"רבנים הרופאים" חורגים מסמכותם ו"מפענחים" בדיקות הדמיה וכן מביעים דעתם לגבי מהות וטיב הטיפול ואף מורים על אופציה טיפולית מסוימת. בעצמי נתקלתי באחד היועצים הידועים אשר בלי להניד עפעף חיווה דעתו על ביצוע ניתוח כריתת שד, הגם שזו נשללה על ידי הרופא הכירורג המטפל.

חשוב  לדעת כי יועצים רפואיים אלה לא עברו הכשרה רפואית אקדמית פורמלית, לא למדו בפקולטה לרפואה ולא הוסמכו כרופאים כדין. דא עקא כי בעידן של התקשורת האלקטרונית, קל יחסית לרכוש את אמון הציבור ביכולת המקצועית של הרב היועץ בעזרת תמונה שבה הוא צופה בהדמיה של המוח ומצביע על אזור מסוים. באחד האתרים נכתב על הרב היועץ הרפואי כי "הוא נחשב לבר סמכא מקצועי בתחום הרפואי וגדולי הרופאים בארץ ובעולם סומכים על אבחנותיו הרפואיות!", ועוד מצאנו כתוב  באותו אתר כי הרב גם קנה לו "בזכות ולא בחסד, את התואר יועץ רפואי ומומחה בעל שם עולמי בכל תחומי הרפואה".

הבעיה המרכזית עם התייעצות בנושא רפואי עם רב היא זו הנוגעת לבטיחות החולה בכל הנוגע למצבים דחופים מצילי חיים. מדובר במצבי חירום רפואיים שכיחים שבהם קיימת "שעת הזהב" הנותנת לחולה חלון הזדמנות קצרצר לביצוע הפרוצדורה הטיפולית הנדרשת להצלתו.

לדוגמה, מקרה שבו מגיע לחדר המיון אדם לאחר חבלת ראש ובדיקתו מעלה כי הוא סובל מדימום תוך גולגולתי הלוחץ את המוח ועשוי לגרום למוות או לנכות נוירולוגית קשה אם לא ינותח באופן בהול. הוא הדין לאחר אבחון של חסימה חריפה-אקוטית של עורק בלב או עורק במוח או עורק בגפה, מצב הדורש ניתוח או צנתור בהול. לעתים מדובר ביולדת שבעיצומו של מהלך הלידה, מאובחנת מצוקה עוברית בשל העדר אספקת חמצן. מדובר במצב חירום הדורש חילוץ מיידי של העובר בניתוח קיסרי.

במקרים לעיל, את ההוריה לדחיפות הטיפול קובע רופא מומחה בתחום. ואולם, כך מלינים באוזני חברי הרופאים, למרבה הצער לעתים קרובות המטופל או בני משפחתו מחליטים שלא להסכים לקבלת הטיפול הרפואי טרם יתייעצו עם "הרב" ויקבלו את ברכתו-הסכמתו לטיפול המוצע.

רק השבוע שמעתי ממנהלת מחלקת נשים ויולדות בבית חולים בירושלים על יולדת שהיתה במצב המתואר לעיל, ולתדהמת הצוות המטפל סירבה לניתוח עד אשר תתקבל הסכמת הרב. ואכן, נערכו על ידי הרופאים הבכירים טלפונים חוזרים אל הרב שלבסוף נעתר לתחינות הרופאים ואישר את הניתוח.

הרופאים בישראל כבר הכילו מ-1996 את לשון חוק זכויות החולה והם דורשים חתימה של החולה על טופס ההסכמה לטיפול. ומה קורה כשהאינדיקציה הרפואית ממש בהולה והחולה מסרב לטיפול? רופאים רבים יעדיפו בצדק שלא לכפות הטיפול הדחוף מחשש לעורם, על אף שמקצועית ומוסרית אינם שלמים עם עצמם

מדובר בהצלת חיים ממש ולכן מצבים אלה מעמידים את הרופאים אל מול שוקת שבורה ומונעים מהם להעניק לחולה את הטיפול המיטבי החיוני. מדוע? כיוון שהחוק דורש את הסכמת החולה לטיפול שהוצע לו, כך שאם הרופא יכפה הטיפול על החולה – כלומר ינתח ללא הסכמה – מרחפת עליו אימת החוק הן בדיני הנזיקין והן במשפט הפלילי.

הרופאים בישראל כבר הכילו משנת 1996 את לשון חוק זכויות החולה והם דורשים חתימה של החולה על טופס ההסכמה לטיפול. ומה קורה כשהאינדיקציה הרפואית ממש בהולה והחולה מסרב לטיפול? רופאים רבים יעדיפו בצדק שלא לכפות הטיפול הדחוף מחשש לעורם, על אף שמקצועית ומוסרית אינם כמובן שלמים עם עצמם.

נציין כי במידה שמדובר בילד הזקוק לטיפול דחוף או במבוגר שאינו מסוגל פיזית או נפשית ליתן הסכמה, לא זקוק הרופא בעיקרון להסכמת ההורים (טובת הילד גוברת במקרה זה) וכן במידה והחולה מחוסר הכרה, הוא יטופל עם "הסכמה" של שלושה רופאים שיחתמו על הטופס, בהתאמה.

אולם, ידוע לנו שלא כל הרופאים הם "שומרי חוק" או יראים ממנו בנסיבות המתוארות לעיל. אלה הם הרופאים שיפעלו על פי מקצועיותם וצו מצפונם.

לפני מספר שנים ביצעו רופאים גינקולוגים בירושלים ניתוח קיסרי חירום בשל מצוקת עובר ללא הסכמת היולדת, היות שחשו כי הם מצילים את חיי העובר שיהיה אדם בעוד דקות ספורות (ואז קיימות לו זכויות משלו). מאידך, נתקלנו גם במקרים שהרופאים בחדר לידה המתינו – על פי בקשת ההורים – להתייעצות עם הרב והתינוק שנולד סבל מנזק מוחי קשה.

הרב שלמה דיכובסקי, חבר בית הדין הרבני הגדול, במאמרו "תשובותיו של רב לרופא" בתחומין י"ז, זועק זעקה גדולה ומרה בנושא זה, שאין בעיניי חשובה הימנה, שכן הייתי עד לה כרופא. בשל העובדה שלעתים אף דקות ספורות מבדילות בין חיים או חלילה איבוד איבר או מוות, אביא את קריאת הרב כלשונה:

"כאן המקום להביא ערעורם של רופאים יראי שמים ותלמידי חכמים על הנוהג שפשט לאחרונה לפנות לרב או למקובל, גם כאשר קיימת סכנה מיידית ופיקוח נפש מוחשי. קורה לא אחת שכתוצאה מן ההמתנה, החולה הולך לעולמו. כשם שאין הרופא והחולה בעלים על גופו של אדם, כך גם הרב אינו בעלים עליו. מאז חלפה תקופת הנביאים, נותרה רק המצווה לשאול ברופאים (עי' רמב"ן ויקרא כו,יא). לא מצאתי שמצוות 'עשה לך רב' דוחה פיקוח נפש. יש מקום לפניות כאלו כשמדובר בהכרעה הלכתית. כמובן, יש צורך בבקשת ברכה, אבל אין בכך הצדקה לדחות טיפול רפואי דחוף, אפילו לזמן קצר" .

כך גם פסק הרב אריאל, לשעבר רבה הראשי של רמת גן: "רב אינו רופא, ובמקרים בהם יש רופא הקובע כי יש לנהוג כך וכך, במצבי חירום, אין מקום כלל לפנות לרב ומי שפונה ומעכב בכך את הריפוי הריהו שופך דמים".

תופעה פסולה זו של התייעצות עם הרב במצבים דחופים יש למגר ויפה שעה אחת קודם. ייעוץ רבני רפואי יכול ולעתים רצוי שיינתן כשמדובר בטיפול/ניתוח אלקטיבי, שם הזמן עומד לרשות החולה ומשפחתו. אך בשום אופן אסורה הפנייה לרב היועץ כשמדובר על פי דעת הרופא במצב חירום. יתרה מכך, היינו מצפים מאותם רבנים העוסקים בייעוץ רפואי שיוציאו קריאת כיוון לציבור בקול צלול ובאופן ברור ביותר, שבנסיבות שתוארו ודומיהם, ועקרונית, אם הרופא מחליט "עכשיו ניתוח", עליהם לציית לקביעתו מיד ולא לפנות לרבנים יועצים.

נושאים קשורים:  דעות,  ד"ר אבי רובינשטיין,  ייעוץ רבני,  רבנים,  הלכה ורפואה,  אבחנה רפואית,  מצבי חירום,  שומרי מסורת,  הרב שלמה דיכובסקי
תגובות

יישר כויח עו"ד ד"ר רובינשטיין.
ד"ר מיכאל קופלר

אנונימי/ת
07.02.2020, 09:20

מה לעשות שלפעמים אתה מגיע למיון ורופא תורן מכניס אותך לניתוח דחוף שהוא לא דחוף, לפעמים מאינטרס של התמקצעות, וכדו', לצערי דברים שבשגרה שמורידים את אמון הציבור במערכת הרפואה, ההתייצעות מקורה במחדלים רפואיים [שבארה"ב רופאים היו משלמים ע"כ ביוקר] ועדיף לטפל בשורש הבעיה.

07.02.2020, 09:22

תסכול, אה?
אדם שלא למד רפואה, כמו הרב פירר למשל, בא אל פרופסור מדופלם או אל חבריו, דוקטורים מנופחי גאווה, ומלמד אתכם שלפעמים אתם טועים ולפעמים את ממהרים לבצע פרוצדורות מיותרות ולפעמים אתם מתנסים על חולים כשאתם ללא נסיון בפרוצדורה מסויימת והוד מעלת הפרופסור לא עומד בכך! כל הגאווה הגדולה נבלעת ברגשי מרירות ובושה.
אי אפשר לעמוד בעוצמת הבושה הגדולה, לכן, קחו מקרה כאן ומקרה שם מתוך אלפי מקרים תנפחו אותם, תגדילו אותם, תתבחשו בהם ו'תוכיחו' את טיעונכם, על הדרך תשכחו לספר בכמה אחוזים גבוהים יותר, אחוזים גבוהים ברמה שלא תיאמן שמדובר ברפואה מערבית, אתם טועים. אתם מכשילים, אתם משקרים ביודעים מטופלים על הנסיון ש(לא) צברתם. קצת ענווה מכובדי, ולא היינו מגיעים למצב שבו חולה לא יכול לסמוך על הרופא שלו!

כמובן, שיהיה מי שיכעס עלי כעת על ההכללה. ההתייחסות שלך הייתה בהכללה ולכן תגובתי היא כזו.
אני מכיר רופאים רבים משני הקצוות, מתנגדים לייעוץ וכאלו שמיוזמתם שולחים לייעוץ.
מכיר ומסכים שיש מקרי חירום, מקרי קיצון, שבהם צריך לומר לחולה/הורה אין זמן או לחילופין יש לך x זמן לנסות לקבל חוות דעת נוספת וייעוץ מהרב או רופא אחר. אבל ברוב רובם, רוב מוחץ, של המקרים, הייעוץ נותן גם לרופא את האמון החשוב שהוא זקוק מהחולה שמקבל את שלוות הנפש שהוא בידיים טובות. במקרים שהוא בידיים לא טובות, אכן חשוב שהחולה יברח בדיוק כפי שהיית עושה בעצמך!
אגב, הרבה מהתסכול שרופאים מדברים/כותבים על כך שיש יועצים רפואיים, נובע כי הם מעדיפים להטיל רפש מאשר להיות טובים יותר ואז יפנו גם אליהם...

אנונימי/ת
07.02.2020, 09:35

כל מילה פנינה!

אנונימי/ת
07.02.2020, 10:25

לטובת כולנו ובעיקר בטיחות המטופלים, אנא תבדיל בין חוו"ד שנייה שתמיד מבורכת בבחינת "קנאת סופרים תרבה חוכמה", ובה שואלים עמית מקצועי דומה, כשגם רופאי שנגד זה (שהולכים ומתמעטים) - צריכים להכיר שזו המציאות, מטופלים ימשיכו לבקש חוו"ד שניה, וטוב להם שיתמודדו עם רגשותיהם הנרציסטיים.
מצד שני, שתדלני הרפואה, אין להם ולו דבר עם עולם הרפואה המקצועי, והם יותר אנשים שעם השנים צברו ידע ייעודי לתחום הרפואה, ומרגישים שהם יכולים לייעץ במקרה הטוב על רופא מומחה בעניין כזה או אחר, ובמקרה הרע (וזה רע מוחלט ללא עוררין) - יגידו שהחלטת רופא פלוני אינה טובה כי עדיף לעשות ככה/לתת תרופה X/להימנע מניתוח/ועוד החלטות שמעולם לא למדו או הוסמכו לגביהם.
למרות שכל אחד יכול להגיד מה שרוצה במדינתנו, האמירות מצד שתדלני רפואה אינן אחראיות, וכדאי שהציבור יבין את ההבדלים, בדיוק כמו שלא היה שואל סתם אדם ללא הסמכה על תחום אחר (מעולם לא פניתי בהחלטות מכונאות רכב לשתדלנים בתחום, וכיו"ב)

אנונימי/ת
07.02.2020, 10:29

פנינה

אנונימי/ת
07.02.2020, 10:38

משה רוזנפלד העוזר האישי של הרב פירר.
כן כן גם לכם ולארגון עזרה למרפא כדאי להוריד את הראש לפעמים ולהיכנע להרופאים ולפרופסורים שטרחו ולמדו שנים על גבי שנים,
והאבחנות שלהם בד"כ נובע מתוך ניסיון ומתוך שיקול דעת אמיתי, ולא משליפה מהבטן כמו שקורה אצלכם כן כן זה ידוע.

כמה פאשלות קרו אצל הרב פירר כן גם לו קרה.
אז מה תרצה לומר שהלטןת הרופאים פסולים ודעה של יועץ כזה או אחר נכונה תמיד......

הכל טוב.
אתה תמשיך להתייעץ עם היועצים וכשצטרך לרופאים ולהחלטותיהם כבדות משקל תלך להתייעץ ולהתרפאות אצל היועצים למיניהם.

אנונימי/ת
07.02.2020, 13:58

למה לא לרפא הכל בתפילות, לחשים וקמעות?
תשאירו את הרפואה המודרנית לאנשים המודרנים. שהרבנים הגאונים שלכם ירפאו אתכם. גם כך יש עומס גדול על בתי החולים.

אנונימי/ת
07.02.2020, 20:24

הפירר הזה הוא סרסור ומתווך שמלא באינטרסים פסולים ומפנה מסכנים למי שתורם ומתחנף אליו
אין לו מושג ברפואה ובמקום אחר היה יושב בכלא על התחזות
יש למישהו מושג כמה הצלחות או כשלונות?כמה מתייעצים אכן נזקקים לייעוץ?

08.02.2020, 19:09

מסכימה עם כל מילה! אפילו התיעצות עם על אחת אחר בסדר גמור אם יש זמן! פה היה מדובר במצבי חירום , ואין מקום להתייעצות לא משנה עם מי !!!

אנונימי/ת
07.02.2020, 10:03

יש חוק במדינת ישראל והרופא חייב לקבל את הסכמת המטופל. לא ברור לי כיצד עו״ד מעלה לדיון, ולו תאורטי, אי קיום החוק.

אנונימי/ת
07.02.2020, 13:28

פוסט מצויין. אני, לשמחתי - לא נתקל בהרבה מקרים "מצילי חיים". וגם באלה - אינני אלוהים. (אגב - גם הרבנים אינם כאלה. ). אני מציג את האפשרויות, מציג את הדחיפות, את הסיכון שבלא לבצע פעולה דחופה מיד. רוצים להתייעץ עם הרב - בבקשה. אני חייב לציין כי במרבית המקרים - בהנתן הסבר נכון ומתוך אינטגריטי מקצועי מסודר(ולא ההכפשות של משה רוזנפלד). מרבית המטופלים ובני המשפחות מסכימים לביצוע הפעולה. ומי שלא - זכותו. הכל כתוב ומתועד, כולל הסירוב, ובמידה שיהיה סיבוך - "ישבני נקי ומכוסה". חבל שהגענו לידי כך, וחבל שלרופא אין זכויות וחולה יש ללא פרופורציה, אבל היי - להיות טיפש זו גם זכות. ולכל החלטה יש מחיר. גם לשלנו וגם לשל החולים.

אנונימי/ת
07.02.2020, 15:10

מהכרותי את ד"ר עו ד רובינשטיין בטוחני שהוא בעצמו מכיר מקרים רבים ויותר של החולים שניצלו מפעולות מיוצרות ואף מסוכנות בזכות השכל הישר ונסיון של גדולי הדור

07.02.2020, 17:17

מעולה , תודה.

אנונימי/ת
07.02.2020, 14:57

הקשיבו למאמרו של דר' אבי רובינשטיין על "עשה לך רב". כמה פעמים שנאלצנו לחכות בחדר לידה / ניתוח לאישורו של הרב לטיפול שהצענו ובני הזוג לא הסכימו לבצעו עד שיגיע האישור המיוחל. בין הפשטיש (הצלת חיים) לבין הסדן (תביעה או על ביצוע כנגד הסכמת החולה או אי ביצוע בזמן עד לאישורו של הרב שגרמה לנזק מוחי ליילוד וכו).

08.02.2020, 19:16

צריכים להדגיש שפה מדובר במצבי חירום : פעם אחת נתקלתי בנתוח קיסרי בדלית פתח נעוצה ולא היה ניתן להוציא בשלמותה בלי להוציא את הרחם , כמובן הסיכון הור דימום בלתי נשלט. הבעל ענד מאחור לדלת אז שאלנו אותו רשות -האישה הייתה בהרדמה כללית, הור אמר שהולך לשאול רב! דחפתי פגים ולחצתי כמה שאפשר כדי לעצור את הדימום בהמתנה לתשובה של הרב! בסוף הור חזר ונתן הסכמתו , הרחם נכרת והאישה יצאה בשלום מזה. ספר הבעל שהרב אמר ״מה אתה עושה פה? פקוח נפש!!! רוץ חזרה מבר , לא הביתה צריך לבזבז זמן יקר! ״ היה אז רב ומרדכי אליהו זה״ל ואני מצאת אותו הרבה

אנונימי/ת
09.02.2020, 12:38

ברוב התגובות כאן ניכר שהכותבים לא עברו חוויה של חוות דעת רפואית שמאבדת את האמון ברופאים ואי לכך מבקשים חוות דעת נוספת.
אכתוב בקיצור בחוויה שחווינו במשפחה, הורים לילד תינוק בן חודש ימים עם בעיה מפרצתית במוח, הגיע רופא אומר להורים חייבים צינתור מוח בהקדם, הורים פנו לרב מייעץ [במקרה דחוף כנ"ל הם נענו בהקדם] הרב מייד העלה על הקו כולל חיבור למחשב האגודה שיוכל לצפות בMRI רופא מארה"ב מומחה מס' 1 לצינתורים כאלו ובפרט לתינוקים, הרופא נתן את דעתו למקרה זה שכרגע זה לא נכון לעשות צנתור הרך לא ישרוד את הפרוצדורה, ויש לחכות מס' ימים שהדם יספג, [ולכך גם הסכים פרופ' גמורי מומחה לפענוח MRI] הרופא מארה"ב הסכים לעצת הרב שהוא יישוחח בעצמו עם הרופא כאן בישראל אך הרופא בישראל סירב לשמוע מהרעיון, עד שההורים הגיעו לבית חולים האחות ראשית אמרה להם שהרופא חתם על צו שהטיפול קריטי לחיי התינוק ולקחו אותו לטיפול ללא אישור, כעבור ימים הילד מת, ההורים נשארו שבורים והרופא ממשיך לעבוד כרגיל.

אנונימי/ת
09.02.2020, 16:16

הכללה גורפת אינה נכונה לשני הכיוונים, לא צריך להסתמך בעיניים עצומות לא על הרופא ולא על היועץ, אלו ואלו הוכיחו שניתן לשגות.
מה שכן כדאי שהממסד הרבני יכין את השואלים הרלוונטיים, למשל תהיה חוברת הסברה לחרדים מטעם הרב פירר, שבמקרה X Y Z חובה לטפל ללא השתהות.

10.02.2020, 20:04

בראבו ד"ר רובינשטיין. התבטלות הרופאים בפני "רבנים", התנשאות על רופאים של עסקנים ומצד שני ניצול אישי של תן וקח עם אותם "רבנים" הן אחת הרעות החולות של מערכת הרפואה במדינת היהודים. יפה אמר הרב שלמה דיכובסקי.