דעות

מקרי ההתאבדות הטרגיים - ביטוי למצוקת הרופאים במערכת שוחקת וסוחטת

יש לטפל בגל המחאה של הרופאים הצעירים המלינים על שעות עבודה ממושכות ותורנויות של יותר מ־24 שעות. הטענה שכך עבדו כל השנים, אינה רלוונטית עוד

צוות רפואי. צילום אילוסטרציה

ארבעת מקרי ההתאבדות הטרגיים של הרופאים במרכז הרפואי סורוקה והתאבדותה של אחות במרכז הרפואי שיבא חייבים להיבדק. נכון עשה שר הבריאות יעקב ליצמן כשמינה צוות שינסה להתחקות אחרי הקשר בין אירועים אלה והרקע להם. הכתבות הרבות שפורסמו השבוע על מצוקת הרופאים וצוותי הרפואה הם רק קצה הקרחון לתסכול הרב שלהם בעבודתם, ויש לתת על כך את הדעת.

ל"סורוקה" מורשת של בית חולים איכותי עם צוותים רפואיים שירדו דרומה וראו בעבודתם שליחות. האם האירועים האחרונים מסמנים תופעה ייחודית ל"סורוקה", המבדילה אותו מבתי חולים אחרים? מסופקני. היא מבטאת את האווירה הכללית השוררת במערכת הבריאות, ולפיכך יש לנתח את המצב ואת הסיבות למצוקת הרופאים.

ראיתי השבוע תלוש משכורת של רופא מתמחה בבית חולים גדול בארץ, שעבד 370 שעות (!) בחודש, כלומר כ־12.5 שעות בממוצע ביום, כולל שישי ושבת. מלבד חיי עבדות אלה, שמונעים קיום חיים אישיים וחיי משפחה, כיצד החברה, ובייחוד אנחנו במערכת הבריאות, מסכימים לכך?

בתי הספר לרפואה קולטים את מיטב הכשרונות של הדור הצעיר. עדיין כל אמא רוצה לראות רופא בין ילדיה. לאחר מיון קפדני, שכולל שרשרת מבחנים, מתקבלים כ־800 סטודנטים לבתי הספר לרפואה בארץ. אלפי סטודנטים לומדים בחו"ל. ההכשרה של כל רופא אורכת בין 12 ל־14 שנים, ורק אז הם מתחילים לראות את קצה האור במנהרת חייהם. עד אותו הרגע הם נאלצים לעבוד בתנאים קשים, בסטאז' ובהתמחות.

ראיתי השבוע תלוש משכורת של רופא מתמחה באחד מבתי החולים הגדולים בארץ, שעבד 370 שעות (!) בחודש, כלומר כ־12.5 שעות בממוצע ביום, כולל שישי ושבת. מלבד חיי עבדות אלה, שמונעים קיום חיים אישיים וחיי משפחה, כיצד החברה, ובייחוד אנחנו במערכת הבריאות, מסכימים לכך?

באופן פרדוקסלי, כ־500 רופאים שסיימו את לימודים הם מחוסרי עבודה בגלל היעדר תקנים במערכת שמצויה באי ספיקה כרונית.

במילוי תפקידיי השונים אני נחשף לסטודנטים, לרופאים הצעירים ולבכירים שבהם. רובם ככולם בחרו במקצוע הרפואה מתוך תחושת שליחות אמיתית, ערכי חמלה ועזרה לזולת. הם רוצים לממש את החלום לטפל בבני אדם ולהקפיד על שמירת כבודם ופרטיותם של החולים. הם רוצים לתקשר איתם, להחזיק להם את היד.

אך אל מול ערכים בסיסיים אלה, הם ניצבים בפני מערכת שוחקת שסוחטת מהם (תרתי משמע) את כל מרצם בעבודות סרק ובשעות של עבודה ביורוקרטית מול המחשב (גם כדי לעמוד בדרישות האקרדיטציה האמריקאית). הם רצים מחולה לחולה בלי יכולת אמיתית להביט בעיניו ולהקשיב לו. הם נאלצים לבדוק נשים, גברים, קשישים וילדים במסדרונות, בעת שפרטיותם של החולים אינה קיימת, ונאלצים להשתתף בתורנויות וכוננויות אין קץ גם כשהם בני 40 ו־50, וכל זאת במבנה מערכת שבה התקנים חסרים והתשתיות לא מספקות.

מבחנם של קברניטי המדינה - לא רטוריקה אלא מעשים

במאמר אחר אתרכז בפתרונות לטווח הארוך, שלהערכתי מוסדות הבריאות בארץ כה צמאים להם. כעת אתרכז בהצעות לשיפור באופן מיידי, ללא שיהיה צורך להקים עוד ועדה ועוד ועדה, שכל המלצותיהן מתייבשות במדפים. המבחן של קברניטי המדינה הוא לא ברטוריקה, אלא במעשים.

יש לטפל בגל המחאה הגובר והולך של הרופאים הצעירים המלינים על שעות עבודה ותורנויות ממושכות של יותר מ־24 שעות. הטענה שכך עבדו כל השנים אינה רלוונטית עוד, עם התפתחות הטכנולוגיות הרפואיות והצורך ברפואה מותאמת אישית ומדויקת, שאינה מסכנת את החולה ואינה מסכנת בתביעה של רשלנות רפואית. רופאים אמונים על שבועת היפוקרטס ושבועת הרופא, והם רוצים לתת רפואה מיטבית.

אי אפשר לסבול עדויות כמו זו של רופא מתמחה בכיר שמתאר כיצד, לאחר שעות עבודה במחלקה פנימית, הוא נמצא לבד מול שטף של בעיות וסיבוכים קשים של חולים, והוא יודע שכאשר הוא מטפל בחולה אחד שמצבו קשה, הוא למעשה מפקיר, לפעמים למוות, חולה אחר שמצבו קשה גם הוא.

דרישת הרופאים לקצר את שעות התורנויות היא נכונה ולגיטימית, ויש לייצר תכנית אחרת. משמרות של 12 שעות, או משמרת בוקר של שמונה שעות תורנות ו־16 שעות להשלמה עד הבוקר. הטענה של פגיעה ברצף הטיפול נכונה בכל החלפת משמרות ואי אפשר לדחות את השינוי המבוקש בתירוץ זה.

לא די להתהדר בתוחלת החיים הארוכה בישראל, בהשוואה למדינות אחרות בעולם. צריך גם לדאוג למטפלים, וחשוב שיהיה שינוי מיידי, לפני שתבוא הפורענות. חייב להתקיים דיון ציבורי־חברתי רחב, בתקווה שמצעי המפלגות לא רק יכילו תכנים מתקנים אלא גם יקיימו את ההבטחות בעתיד

שינוי זה הכרחי, אבל לא מספק. יש להגדיל מיד את תקני הרופאים בבתי החולים, בעיקר של מתמחים, ולאפשר להם לממש את השליחות שנטלו על עצמם - לטפל בחולים. יש לאפשר להם לייצר בצורה נאותה את המפגש בין הרופא לחולה ולקיים את המגע האנושי החם והמחבק, שחשוב כל כך הן לחולה והן לרופא. נכון, השינוי מחייב הקצאת משאבים לא מבוטלים, אך צריך לזכור שרפואה עולה כסף.

החודש אנו מציינים 25 שנים להחלתו של חוק ביטוח בריאות ממלכתי, אחד החוקים החברתיים והליברליים החשובים במדינת ישראל. במשך שנים חלמנו להקים מערכת בריאות חזקה ומתקדמת, עם הכשרה של צוותי רפואה מהטובים בעולם. יש לשמרם ולטפל בהם. למערכת הבריאות יש יסודות מוצקים של רפואה מעולה, וצריך לטפל במהירות בבעיות העלולות להביאה, חלילה, להתרסקות.

לא די להתהדר בתוחלת החיים הארוכה של גברים ונשים בישראל, בהשוואה למדינות אחרות בעולם. צריך גם לדאוג למטפלים, וחשוב שיהיה שינוי מיידי, לפני שתבוא הפורענות. חייב להתקיים דיון ציבורי־חברתי רחב, בתקווה שמצעי המפלגות לא רק יכילו תכנים מתקנים, אלא גם יקיימו את ההבטחות בעתיד.

יש להמשיך לחלום ולבנות מערכת בריאות עם מצוינות רפואית, לטפח ולשמר את הרופאים שהם חוד החנית שלנו ולאפשר להם להגשים את השליחות והאתגר המיוחד שנטלו על עצמם, למען החולים, עם ערך חמלה בראש מעייניהם.

(המאמר התפרסם לראשונה ב"מעריב")

נושאים קשורים:  פרופ' שוקי שמר,  מערכת הבריאות,  התאבדות רופאים,  מתמחים,  בתי חולים,  דעות,  חדשות,  תורנות
תגובות
אנונימי/ת
07.02.2020, 09:23

כתבה כל כך נכונה ומדוייקת. יש לפעול ובמיידי גם במטפלים הרופאים הצעירים. מה שהיה "פעם" לא רלוונטי, הדברים השתנו מאד, יש יותר תיעוד, יותר מחשוב, כמות המטופלים גדלה, המטופלים דעתניים יותר דורשים יותר (ובצדק) והרופאים של היום הם דור אחר, דור ה y או ה z שרוצה גם חיים ולא רק עבודה והקרבה.(וגם בצדק) בנוסף איננו יכולים לדרוש מהם לעבוד כמו מטורפים, לא לישון, לא לאכול כמו שצריך, לא לעסוק בספורט בגלל שהם רופאים...נדרש שינוי מיידי.

אנונימי/ת
07.02.2020, 10:27

תלמדו מהאחיות שנאבקות על זמן נטו ארוך יותר אחות-מטופל ע״ח כל הניירת בקרות וקשקושים פחות חשובים מהמגע עם המטופל
עד שלא תהיה הכפלת התקינה בכל המערכת יש להתעסק רק בליבת הרפואה

אנונימי/ת
07.02.2020, 11:13

אין קשר בין ההתאבדויות למצוקת רופאים.
נושא מצוקת מע. הבריאות הוא עגום אבל הכותב כיבס כאן את המצוקה יחד עם נושא שאינו שייך לה והוא התאבדויות.
מין הראוי שיקרא קצת סטיסטיקה בנושא הארגונומיה ולא ינצל התאבדויות( הוא גם הוסיף כאן אחות)כדי ליצור כותרת זועקת לטיפול במע. הבריאות.החולי שלה הוא כל כך חמור עד כי הוא מספיק כשלעצמו על מנת ליצור כותרת זועקת.
ואין צורך לקשור אותו לנושא רגיש וכואב כמו התאבדויות של רופאים אשר מספרם השנתי הממוצע כמעט ולא השתנה מזה 17 שנים.

אנונימי/ת
07.02.2020, 13:58

גם באסותא שלך קורעים אותנו!

אנונימי/ת
07.02.2020, 13:58

גם אם לומדים רפואה מסיבות של יוקרה וכושר השתכרות ולא רק מסיבות חמלה ורצון לעזור לזולת, גם אז אין הצדקה למניעת חיים מתוקנים למתמחים ולמומחים הצעירים.
יש להתוות מיתווה לעשור, עם אבני דרך קבועות היטב, שבסיומן שעות העבודה של הרופאים יוצמדו לשעות העבודה של טייסים, שמוכתבות על ידי גופים בינלאומיים. וזו צריכה להיות. דרישה היחידה - היחידה! - בשביתת הרופאים הגדולה הבאה שללא ספק תתרחש.

אנונימי/ת
07.02.2020, 13:59

גם באסותא אנחנו במצוקה!!!!!

אנונימי/ת
07.02.2020, 14:48

הגיעה העת להתעסק רק בליבת הרפואה, טיפול בחולים תוך כדי לימוד, השקעה בטכנולוגיות חדשניות המתפרסמות יפה בDOCTORS ONLY, תרופות עשויות יהלומים המסייעות בעיקר "ליצרני ומשווקי היהלומים" ומחקר שוליים שתכליתו הענקת "תארי אצולה" כאלו ואחרים ימתינו לזמן בו יהיו משאבים ולזמן בו יהיה זמן. ומה לגבי האקרדיטציה? האקרדיטציה חשובה מאין כמוה ועל כן יש לתחוב אותה עמוק אל הישבן!

07.02.2020, 17:33

מעניין למה כל התגובות כאן אנונימיות? ממה פוחדים? אנא יועילו האנונימיים שהגיבו כאן לענות על שאלתי?

אנונימי/ת
07.02.2020, 18:14

אתה שואל באמת את השאלה הזו ? במדינת ישראל בלי אנונימיות אתה צפוי לפגיעה.
זה נכון בכל המערכות. כאן בישראל ההתייחסות תמיד לגופו של אדם ולא לגופו של ענין. ראה גורל חושפי שחיתויות.

אנונימי/ת
07.02.2020, 18:59

כרופא שעבר שנים רבות של התמחות והתמחות על רציתי להביע את דעתי האישית ואני מקווה שמישהו יקשיב לה. אני לא חושב שהבעיה המרכזית היא משמרות ארוכות או מחסור בכח אדם. ברור שתמיד אפשר לשאוף לתנאים טובים. אבל הבעיה המרכזית היא הפקרות של הרופאים מבחינת תהליך ההתמחות כפי שכל אזרח במדינת ישראל הנחמדה חשוף להפקרות. המתמחים חשופים ללחץ נפשי וחברתי ולהתעמרות של רופאים בכירים יותר. אף אחד לא רואה את המתמחה ואם יש לו בעיה - הוא עצמו מייד יהפוך ל"מתמחה בעייתי". מה שצריך לעשות זה דבר מאד פשוט - להעסיק בכל מחלקה גדולה בבית חולים נציג של הסתדרות הרופאים שכל תפקידו יהיה לדאוג למתמחים מכל הבחינות. מנהל המחלקה יהיה כפוף לנציג של הרי ולא להיפך. אם יעשו את זה, החיים של הרופאים ישתפרו פלאים.

אנונימי/ת
07.02.2020, 19:18

לצערי הרב שוב תגובות לא הגיוניות כיאה לישראלים/ יהודים. 4 רופאים ואחות התאבדו !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! התגובה הראויה היא תגובה היסטרית ועצומה של בדיקה איך הגיעו למצב הזה.לא צריך להיות פסיכולוג או פסיכיטאטר כדי למצוא קשר בין המקרים. מה שרואים במציאות זה מספיק להבין . שתנאי התעסוקה יחסי אנוש שאינם יחסי אנוש (שוב לצערי מאד מתאים לישראלי /יהודי. חוצפנים אלימים גסים בורים אלימים מילוילית ופיזית . ערכים ומוסר אין. כל הסטראוטיפ של היהודי. הכל קשור בהכל. כולםםםםםםם אשמים במוות הנוראי של החמישה. כל מי שהיה סביבם. מלמעלה עד למטה. מערכת בריאות חולה .שפוגעת בגלל חוסר מקצועיות לא רק ברופאים אלא גם במטופלים האומללים. רשלנויות רפואיות טעויות רפואיות . טיוחים של הטעויות והרשלנוית . הכל קשור בהכל. וכרגיל. היהודים ה" גאונים " וה"חכמים". מלכים של הדחקה והכחשה. לא קולטים . תמשיכו ככה . נראה מה עוד צריך לקרות כדי שהעם קשה העור.ף יבין שהבעיה היא אצלו. תיהיו בני אדם. (אם אתם בכלל יכולים)

אנונימי/ת
07.02.2020, 23:25

אבל הוא דווקא צודק, למה קשקושים? ומהיכן לך הידע? לך ולא לו?

צודק כול מי שטוען שיש קשר בין התאבדויות לתנאי העבודה בבתיה"ח. אבל הלחץ והעומס אינו חלקם רק של המתמחים
גם רופאים בכירים, ומנהלי מחלקות נמצאים תחת עומס ולחץ ודחיקה בלתי פוסקת.
אכן צריך לבדוק את המצב במערכת הבריאות
להגיע להחלטות של השלמת ציוד, בנית בתי חולים, פתיחת מחלקות, קליטת רופאים ואחיות, ועוד הרבה פעילויות. ולהמנע מועדות בדיקה מטעם שמטרתם אחת, להגן על מנהלי מערכת הבריאות. כול פעולה אחרת אין מטרתה לעזור אלא לעוות.