חדשות

מנהל "סורוקה" מזהיר: המחסור בכוח אדם רפואי בדרום הארץ צפוי להחמיר

סגן שר האוצר הודיע בדיון בכנס על מצב הבריאות בפריפריה: "תכנית המענקים לרופאים לא הופסקה ותתוקצב מחדש בתנאים יותר טובים"

ד"ר שלומי קודש, מנהל "סורוקה"

המחסור בכוח אדם רפואי, במיוחד באזורי הפריפריה, צפוי להחמיר משמעותית בשנים הקרובות ולהגיע לשפל חסר תקדים. המחסור הזה יורגש ביתר שאת בדרום הארץ ובנגב. "נדרשת הכוונה מסודרת של מגמות כוח האדם הרפואי בישראל כדי להימנע ממשבר עמוק במערכת הבריאות. בטווח הקצר, חובה להמשיך במתן מענקים לרופאים שיעברו לעבוד בדרום ובטווח הארוך לתעדף את תושבי דרום הארץ בקבלה ללימודי רפואה באוניברסיטת בן גוריון". כך אמר אתמול (ג') מנהל המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, ד"ר שלומי קודש, בדיון מיוחד שהתקיים בכנסת על בעיות מערכת הבריאות בפריפריה.

ד"ר קודש אמר כי ככל הידוע כרגע, המענקים צפויים להיפסק ב-2020, אבל בתגובה לכך הודיע סגן שר האוצר, ח"כ יצחק כהן (ש"ס), כי תכנית המענקים לרופאים בפריפריה לא הופסקה ו"היא תתוקצב מחדש בתנאים טובים יותר".

ד"ר קודש אמר כי לנגב "יש את היכולת לגדל את רופאי העתיד שלו, המחויבים, יכולים ורוצים להחזיר לקהילה שלהם.  עכשיו זה הזמן לשינוי בעבור העתיד של כולנו".

בדיון דווח כי מדינת ישראל היא המדינה היחידה בין מדינות ארגון ה-OECD שבה ירד מספר הרופאים ל-1,000 נפש. היא גם המדינה השנייה שבה שיעור הרופאים מעל גיל 55 הוא הגבוה ביותר - מחצית מכלל הרופאים. יש לכך משמעויות על היקף וזמינות השירותים הרפואיים בישראל בכלל ובדרום הארץ בפרט.

"חזונו של דוד בן גוריון מתממש", התבטא ד"ר קודש. "הנגב פורח והאוכלוסיה ממשיכה לגדול בקצב מהיר. אולם לצד זה, הגידול במספר נותני השירות הרפואי - רופאים, אחיות ועובדי מקצועות הבריאות - לא מדביק את הקצב. מספר הרופאים ל-1,000 נפש בדרום הארץ הוא הנמוך ביותר במדינה. על רקע נתונים אלה, המצב שאליו תגיע הפריפריה בשנים הקרובות מדאיג ביותר. הפער שייווצר צפוי להשפיע בצורה משמעותית ונדרשת לכך היערכות כבר עכשיו".

ד"ר קודש הציג בדיון את תחזית כוח האדם הרפואי, את מאפייני המתמחים בישראל וכן את ההעדפות של הסטודנטים לרפואה בהמשך דרכם המקצועית. "מספר הסטודנטים לרפואה הלומדים בדרום הוא הנמוך במדינה. ולפי סקר, חלק משמעותי מהם אינם דרומיים ואינם מתכוונים להשתקע בדרום הארץ כרופאים. להערכתנו", אמר קודש, "מכלל הנתונים והממצאים, פחות מ-3% מכלל הסטודנטים לרפואה בישראל הם תושבי הדרום במקור, הלומדים באוניברסיטת בן גוריון. לכן, יש לתעדף את תושבי הדרום בקבלה ללימודי רפואה באוניברסיטת בן גוריון שכן מקומות הלימוד לרפואה הם בגדר משאב לאומי יקר ויש להתייחס אליהם ככאלה.

"תושבי הנגב יכולים וראויים להיות דור העתיד של מערכת הבריאות בנגב, אם רק יתאפשר להם להתקבל ללימודי מקצועות הבריאות השונים, בפרט בבית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, כלומר קרוב למקום מגוריהם. אלא שנדרש לשם כך תכנון לאומי שיאפשר להם לממש את הפוטנציאל הזה", ציין ד"ר קודש.

ד"ר קודש פירט את הנתונים הבאים: "8% בלבד מהמתמחים ברפואה בישראל הם דרומיים במקור ורק מחציתם מבצעים את ההתמחות בדרום. זאת, לעומת 64% מתמחים המגיעים מהמרכז, כאשר 90% מהם מבצעים את ההתמחות במרכז הארץ. מספר הסטודנטים לרפואה בדרום הוא הנמוך מבין אזורי הארץ: מתוך 5,194 סטודנטים לרפואה בישראל, רק 830 סטודנטים בדרום ולומדים באוניברסיטת בן גוריון".

בדיון אמרה ד"ר איילת ברג-ורמן מ"מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל": "ישראל נמצאת במקום השני באירופה במדד ההזדקנות הפעילה - מדד הבוחן בין היתר חיים עצמאיים, מעורבות חברתית ותעסוקה. בישראל למעלה ממיליון בני 65 פלוס וחלקם באוכלוסיה אמור לעלות מ-11% כיום ל-15% בתוך 15 שנים. המדד הכולל בישראל גבוה ביחס לאירופה בעיקר בשל שיעורי תעסוקה גבוהים יותר בישראל. בישראל עשר שנים של מוגבלות בממוצע לעומת 17 שנים בממוצע באירופה".

תת אבחון של אוטיזם בילדי המגזר הבדואי 

עוד נמסרו בדיון נתונים המציגים פערים באבחון אוטיזם בין האוכלוסיה היהודית לבין הבדואית בדרום הארץ. אורלי קרוב, אחות מפקחת בלשכת הבריאות מחוז דרום של משרד הבריאות, מסרה: שיעור האוטיזם באוכלוסיה היהודית בנגב עומד על 4.3 מתוך 1,000 נפש, בעוד שבאוכלוסיה הבדואית הוא 1 מתוך 1,000. הפער נובע בעיקר בשל כך שהסיכוי לקבלת אבחון לאוטיזם נמוך פי 2.9% לפעוטות בדואים לעומת פעוטות יהודים, בין היתר בשל עיכוב באבחון ונשירה של פעוטות בדואים במהלך תהליך האבחון.

שכיחות האוטיזם באוכלוסיה הכללית בישראל עומד על 5.5 ל-1,000. באוכלוסיה הערבית הוא 1.2 ובאוכלוסיה החרדית - 2.6. לאורך השנים נשמרים הפערים בין מחוזות המרכז הצפון והדרום.

נושאים קשורים:  מענקי פריפריה,  כוח אדם רפואי,  פריפריה,  ד"ר שלומי קודש,  בית החולים סורוקה,  אוטיזם,  בדואים,  הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון,  חדשות
תגובות