חדשות

לראשונה בעולם: רופאים ב"איכילוב" שאבו ביציות להקפאה מילדה בת שבע

ההליך התקדימי, כולל טיפול הורמונלי, אושר על ידי ועדת האתיקה של בית החולים ובוצע בילדה עם תסמונת טרנר הגנטית כדי שתוכל להרות בעתיד

הליך הקפאת ביציות, טיפולי פוריות. אילוסטרציה

רופאים מהמרכז הרפואי איכילוב-תל אביב הקפיאו לשם שימור פוריות ביציות של ילדה בת שבע הלוקה בתסמונת טרנר הגנטית והנדירה, שבין תסמיניה פגיעה בשחלות ועקרות. ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שביציות נשאבות מילדה לפני גיל ההתבגרות, לאחר שעברה טיפול הורמונלי שהביא להבשלתן. על ההליך דווח לפני כשבועיים בכנס האיגוד העולמי לשימור פוריות והוא צפוי להתפרסם בספרות המקצועית, כך מדווח הבוקר (ב') עידו אפרתי ב"הארץ".

שכיחות תסמונת טרנר היא 1 ל-2,500 והיא נגרמת עקב חסר באחד מכרומוזומי המין הנקבי X. המחלה גורמת לפגיעה רב מערכתית המתבטאת בתפקודי הלב, במערכת ההורמונלית ובמערכת השתן. מאפייניה האחרים: קומה נמוכה, צוואר עבה וכפות ידיים קצרות. המחלה גורמת לפגיעה חמורה בתפקוד השחלתי מגיל צעיר. רק כ־3% מהנערות הסובלות ממנה יכולות להרות ללא התערבות חיצונית.

את הליך שאיבת הביציות ביצע פרופ' פואד עאזם, מנהל המכון לטיפולי פוריות ב"איכילוב", ולשם כך נתקבל אישור מוועדת האתיקה של בית החולים בהובלת ד"ר חגית פדובה, מנהלת המערך לאיכות ובטיחות המטופל שגם נועצה, בין השאר, עם פרופ' יריב יוגב, מנהל בית החולים ליס ליולדות ונשים ועם פרופ' יעל לבנטל, מנהלת המכון האנדוקריני לילדים.

פרופ' פואד עאזם. "הילדה עברה טיפול הורמונלי, שאיבת ביציות בהליך פולשני ותחת הרדמה כללית" (צילום: "איכילוב")

על פי הדיווח, הילדה אובחנה בהיותה בת שש ושמונה חודשים כלוקה בתסמונת. פרופ' עאזם מסר: "להבדיל ממקרים של נערות או נשים מבוגרות יותר עם אבחנה זאת, לא ידענו להעריך עד כמה פגועה הרזרבה השחלתית של הילדה. כאשר הפגיעה קיימת, הקפאת פיסות השחלה - טיפול מקובל בילדות לפני גיל ההתבגרות - תהיה לשווא. הורי הילדה העניקו הסכמתם לנסות שאיבת ביציות כמקובל בגיל מתקדם יותר ולשם כך עברה הילדה טיפול הורמונלי, שאיבת ביציות בהליך פולשני ותחת הרדמה כללית".

בדיווח צוין כי הטיפול אושר לאחר שחברי הוועדה השתכנעו שהסיכון בהליך קטן יחסית ולא יגרום לפגיעה או נזק למטופלת, כולל בעקבות הטיפול ההורמונלי. כמו כן מצאה הוועדה שהתועלת האפשרית שתצמח ממנו למטופלת עולה על הסיכון והנזק שעלול להיגרם ממנו וגם הוערך שקיימת סבירות גבוהה שהילדה עצמה היתה רוצה בקיום טיפול זה בבגרותה.

בעקבות גירוי שחלתי על ידי זריקות הורמונליות התפתחו זקיקים, ביציות נשאבו במחט דקיקה שהוחדרה דרך דופן הבטן ושש ביציות בשלות הוקפאו. ההערכה עתה שייתכן שהילדה תזדקק לסבב טיפולי נוסף כדי להגדיל את מאגר הביציות שיישמרו בהקפאה ואת סיכוייה להרות בעתיד.

נושאים קשורים:  שאיבת ביציות,  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב,  פרופ' פואד עאזם,  פרופ' יריב יוגב,  תסמונת טרנר,  חדשות,  טיפולי פוריות
תגובות
02.12.2019, 19:32

האם למשיש תסמונת טרנר זה בעיתי להרות כי בעבר היה לי בעיה זו איך אני יכולה לעזור לעצמי