חדשות

חוק חדש ומקיף בגרמניה מחייב הורים לחסן את ילדיהם נגד חצבת

על פי החוק הגרמני החדש, מי שיסרב להתחסן ייקנס ללא זכות ערעור ב-2,500 יורו | בנוסף, חלה חובה על כל אזרח שיודע על שכן או עמית שלא חיסן ילדיו, לדווח על כך

חיסון ילדים (אילוסטרציה)
חיסון ילדים. ההורים בגרמניה יידרשו להציג הוכחות שילדיהם חוסנו. צילום אילוסטרציה

הפרלמנט הגרמני, הבונדסטאג, אישור בסוף השבוע שעבר במושב מיוחד בברלין את הצעת החוק, שייכנס לתוקף החל מחודש מרץ 2020, המחייב הורים לחסן ילדיהם נגד חצבת. זהו אחד החוקים המקיפים ביותר שמדינה מערבית כלשהי חוקקה בנושא טעון זה. מי שיסרב להתחסן, קובע החוק החדש, ייקנס ללא זכות ערעור ב-2,500 יורו.

החוק מחייב את גני הילדים ובתי הספר לדווח לרשויות הבריאות המקומיות על הורים שמסרבים לחסן ילדיהם מכל סיבה שהיא. כן חלה חובה של כל אזרח שיודע על שכן או עמית שלא חיסן ילדיו, לדווח על כך. הוטלה גם חובה לשאת או להציג לפני כל גורם מוסמך מסמך רשמי המעיד על ביצוע החיסון .

עוד קובע החוק הגרמני החדש כי הורים שיבואו לרשום ילדיהם לגן חובה יידרשו לספק הוכחה לכך שהילדים מחוסנים. אלה שלא יוכיחו זאת עלולים לאבד את מקומם בגן. הוכחות דומות יידרשו גם מהורים שירשמו את ילדיהם לבתי ספר היסודיים. הורים לתלמידים שכבר לומדים בבתי הספר יידרשו להציג הוכחות שהם חוסנו נגד חצבת עד סוף יולי בשנה הבאה.

במסגרת החוק חייבים להתחסן גם מבוגרים שנולדו לאחר 1970 ועובדים עם ילדים במרכזים קהילתיים, בהם מעונות יום, בתי ספר ובתי חולים.

קדמו להליך החקיקה דיונים ממושכים עם מומחי רפואה מקומיים שבחנו כל היבט הנוגע לנושא המורכב והעלו הצעות כיצד להתמודד עם הבעיה. משרד הבריאות הפדרלי הגרמני תיעד 501 מקרים של הידבקות בחצבת ב-2019, למרות זמינותו של החיסון שהוכח כבטוח ואפקטיבי. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בשנים האחרונות התרחשו כמה התפרצויות של חצבת בעולם, בין היתר גם במדינות מפותחות שבהן היא כבר נעלמה.

לפני ההצבעה הסופית על הצעת החוק, אמר שר הבריאות של ממשלת גרמניה ינס שפאן: "חצבת היא סיכון מיותר". הוא דחה ביקורת על כך שהחוק החדש פוגע בזכויות אזרחיות. "החופש של הפרט איננו נוגע רק לאדם היחיד. יש מצב שסיכון שאדם יחיד מטיל על הסובבים אותו הוא ללא צורך ובדיוק בגלל זה החוק החדש הוא טוב וראוי כיוון שהוא מגן על חירותו ובריאותו של הציבור כולו".

לפי נתונים שפורסמו בגרמניה, שיעור סרבני החיסונים וגם כאלה המכונים "הססנים" עלה בשנים האחרונות, ואלה הואשמו בזינוק במספר החולים.

על פי הערכות ה-CDC, החיסון לחצבת הציל בעולם 21 מיליון בני אדם בין השנים 2017-2000. לפי אותן הערכות, כשבעה מיליון נדבקים במחלה מדי שנה. שיעור התמותה ממנה – כ-100 אלף בשנה, רובם במדינות מתפתחות שבהן אין גישה לחיסון. רוב המתים מהמחלה הם ילדים למטה מגיל חמש.

בשנים האחרונות, כאמור, התרחשו כמה התפרצויות חצבת גם במדינות המפותחות, בשל מספרם ההולך וגודל של סרבני חיסונים. חלקם מסרבים לכך מטעמי אמונה דתית. אחרים מחשש לא מוצדק מפני קשר בין חיסונים לאוטיזם, שנבדק והופרך מכבר, אבל יש עדיין גם מי שממשיך להפיץ חששות אלו. כמו כן, במדינות לא מעטות פועלים גם רופאים שאינם מעודדים חיסונים.

על פי נתוני ה-WHO, עד סוף יוני השנה נרשמו באירופה 90 אלף מקרי הידבקות בחצבת - פי שניים לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. ב-2018 לדוגמה חלה באירופה עליה של 350% במספר חולי החצבת לעומת שנה קודמת.

אוקראינה היתה בשנה האחרונה מוקד מרכזי של חצבת ביבשת זו – יותר מבכל מדינה אחרת. בארה"ב דווח על 1,261 מקרי הידבקות מאז תחילת 2019.

נושאים קשורים:  חדשות,  חיסון נגד חצבת,  הבונדסטאג,  חוק,  חצבת,  מגיפת החצבת,  גרמניה
תגובות