דעות

דרושים 24/7: מומחים במקצועות הקריטיים, בכל בתי החולים הציבוריים

"השלמת ההכנסה" של הרופאים המומחים, באמצעות עבודה נוספת בבית חולים פרטי, אינה צריכה להיות על גופות החולים בבתי החולים הציבוריים

מספר מיטות האשפוז הולך וקטן ביחס לגידול באוכלוסיה. אילוסטרציה

דו"ח של משרד הבריאות על שיעור התפוסה הכללית הגבוה ביותר של מיטות, המשקלל לממוצע את כל הנתונים לגבי הנעשה בכלל המחלקות, עומד השנה בבית החולים הדסה עין כרם על 120.74%, ב"איכילוב" - 114%, ב"מעייני הישועה" על 109.21%, ב"שיבא" בתל השומר - 107.51%, ב"הדסה הר הצופים" - 102.95%, ב"לניאדו" - 100.78%, ב"שערי צדק" - 98.93%, ברמב"ם - 97.8%, במרכז הרפואי לגליל בנהריה - 92.48% וב"בילינסון" - 89.9%.

נתוני הדו"ח שפורסמו ב"דוקטורס אונלי" מתייחסים לתקופה שבין ינואר לספטמבר השנה. כלומר, טרם חודשי החורף שבהם שיעורי התפוסה, והצפיפות בהתאם, גבוהים אף יותר.

בישראל כ-16 אלף מיטות אשפוז, כך שמדובר ב-1.8 מיטות לכל 1,000 נפש, שיעור נמוך משמעותית ביחס לממוצע במדינות ה-OECD עם 3.7 מיטות ל-1,000 נפש.

אז מה? האם איכות הרפואה נקבעת לפי המיטות? האם בית חולים צריך להיות מלון 5 כוכבים ואז איכות הרפואה תשתפר?

פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית קורא למיליוני אזרחי ישראל: "קחו עצה מרופא - אל תגיעו לבית חולים בישראל". לדעתי, חלה טעות חמורה בכותרת. היא היתה צריכה להיות: "קחו עצה מרופא - אל תגיעו לבית חולים ציבורי בישראל".

פרופ' ציון חגי מסיים את מאמרו כך: "משרד הבריאות מתיימר להיות מי שמייצג את ציבור המטופלים. עכשיו ברור מאי-פעם כי היחידים שנותרו במאבק להצלת המערכת ולפתרון מצוקת החולים הם המטופלים עצמם, בני משפחותיהם – והרופאים. ההסתדרות הרפואית לא תירתע מלהשמיע את קולה וממלחמה עיקשת על תקציבים. הגיע הזמן לגרום למי שמעדיפים לכתוב מילים מתחכמות דוגמת 'מענה סביר' – במקום פשוט לכתוב את ההמחאות הנכונות, שיאפשרו לתת מענה הולם".

למיטב ידיעתי, יש מאות אלפי תיקים פתוחים אצל החברות המבטחות בחשד לכאורה לרשלנות רפואית בבתי החולים. רק מזער מזה מגיע לפתחי בית המשפט. לכך לא יעזרו גם מיטות מצופות בזהב.

בעיית הרפואה בישראל  הינה ברורה והובעה במאמרי להפריד צוותי בתיה"ח הציבוריים מהפרטיים. ובמאמרו של פרופ' צ'לו רוזנברג - צו השעה: הפרדה בין רפואה ציבורית לפרטית.

צודק פרופ' ציון חגי באומרו למנכ"ל משרד הבריאות: "הגיע הזמן לגרום למי שמעדיפים לכתוב מילים מתחכמות דוגמת 'מענה סביר', במקום פשוט לכתוב את ההמחאות הנכונות, שיאפשרו לתת מענה הולם".

אולם, טועה פרופ' חגי שההמחאות הללו צריכות להיות מיועדות לנדל"ן. ההמחאות הללו צריכות להיות מיועדות למומחים בכל המקצועות הקריטיים, בכל בתי החולים הציבוריים שיהיו באזורי הקרבות הרפואיים  24 שעות 7 ימים בשבוע - לא כונני טלפון ולא רופאים כוננים בבית. חייב להיות רופא מומחה בכל יחידה קריטית בבית החולים כמו מחלקות נשים, הרדמה, פגייה, טיפול נמרץ, חדר מיון ועוד. הרבה מאוד חיי אדם היו נחסכים במידה שהיה מומחה בבית החולים הציבורי בכל שעות היממה.

"השלמת ההכנסה" של הרופאים המומחים, באמצעות עבודה נוספת בבית חולים פרטי, אינה צריכה להיות על גופות החולים בבתי החולים הציבוריים. זו האמת ואין בלתה. מנכ"ל משרד הבריאות חייב, לדעתי, לחייב הימצאות רופא מומחה בכל בתי החולים הציבוריים בכל המחלקות הקריטיות בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע ולתגמל אותו מבלי שההסתדרות הרפואית תשים לכך מכשול לתגמול שאר הרופאים.

חולים מתים בבתי החולים עקב רשלנות רפואית שניתן היה ברובה למנוע במידה והיה רופא מומחה במקום, בכל יום מימות השנה ולא "בורח" אחרי הצהריים לבית חולים פרטי "להשלמת הכנסה". חופש העיסוק אינו גובר על "אל תעמוד על דם רעך".

בהצלחה למנכ"ל משרד הבריאות ביישום ההחלטה הכל כך פשוטה וכל כך צודקת: מומחה רפואי 24 שעות בכל ימות השבוע, בכל המחלקות הרפואיות הקריטיות בכל בתי החולים הציבוריים.

והערה אישית לסיום: במחלקה של פרופ' חגי (מחלקת נשים ויולדות בבית החולים קפלן) יש רופא מומחה שנמצא בבית החולים 24 שעות בכל ימות השנה (הן מומחה גינקולוגי והן מומחה בהרדמה). זו הבעיה האמיתית של הרפואה בישראל ופרופ' חגי יודע זאת מצוין.

נושאים קשורים:  דעות,  רפואה ציבורית,  פרופ' ציון חגי,  רפואה פרטית,  מחסור במיטות אשפוז,  מחסור ברופאים מומחים
תגובות
אנונימי/ת
31.12.2018, 21:54

איזו גסות רוח.
איך אפשר להתייחס לטיעונים כל כך אגרסיביים, קיצוניים וחסרי שיקול דעת?

הרופאים אשמים בכך שהם נשארים כל ימות השנה הלילה ללא תשלום??

אנונימי/ת
01.01.2019, 05:37

הכיוון נכון, אבל לא לגמרי. כידוע מחקרים שהשוו בין רמות הכשרה ודיפלומות של מטפלים שונים לא זיהו פערים בתוצאים (למשל, בין הוספיטליסטים לרופאי משפחה, או בין אחיות קליניות לרופאים), במלים אחרות אין שום יסוד להנחת הכותב שבעל תעודת "מומחה" בתורנות לילה ייתן מענה טוב יותר ממתמחה/רופא כללי/אחות קלינית עצמאית/עוזר רופא, ויש בהחלט יסוד לחשוב שהוא ייתן מענה טוב פחות משניים מהנ"ל, באותה עלות.

אמנם הכותב הוא בעל תעודת "מומחה" וקשה לצפות מהגמל לראות את דבשתו, במיוחד בתחום ההרדמה (כידוע בארה"ב העבודה נעשית גם ע"י אחיות מרדימות עם תוצאים זהים ועלות נמוכה שמאפשר שירות טוב ומהיר יותר).

בנוגע להפרדה בין רפואה ציבורית ופרטית כמובן שהדברים מובנים מאליהם, כשם שאיש מאיתנו לא היה מעלה בדעתו לאפשר לאנשי משטרה לעבוד אחר הצהריים כמאבטחים או חוקרים פרטיים ואף להפנות לקוחות שלהם מהמשטרה לעבודה הפרטית אחה"צ ("עזוב, עד שמישהו פה בתחנה יחקור זה ייקח חודשיים, אני כחוקר פרטי אמצא לך את הרכוש הגנוב תוך יומיים, עלי, דבר איתי בסוף המשמרת").

אנונימי/ת
01.01.2019, 11:37

כותב המאמר שהובא למעלה שהה כנראה במחלקה פנימית בפעם האחרונה בחייו בתקופת הסטאז' .את כל חיי המקצועיים העברתי בבית חולים ציבורי במחלקה פנימית.
לא רק שזה מראה נורא לראות את הזקנים האומללים במסדרון משתעלים ,מתנשמים,
מבולבלים וחסרי אונים גם הצוות חסר אונים כי איננו מתוקנן לכמות כזאת של חולים מורכבים, והמצב הזה של מיטה נוגעת במיטה גורמת להעברת זיהומים ולא פלא שחולים מעבירים זיהומים מאחד לשני ומתים בגלל זה.
זאת תעודת עניות למדינה מערבית!
הצפיפות מעלה גם את רמת הלחץ ופוגעת לצערנו בשיקול הדעת.
הנושא המעסיק את הצוות וההנהלות הוא את מי לשחרר ! כי תמיד יש חולים שממתינים למיטה פנויה במיון.
כאשר יש 1.8 מיטות ל1000 נפש כמו אצלינו לעומת 3.6 ל 1000 נפש כמו במדינות מתוקנות יש בעיה.כאשר אורך האשפוז אצלינו הוא סביב 4.5 ימים לעומת 7.5 במדינות מערביות אחרות ודאי שיש בעיה.אבל אנחנו יותר טובים ויותר יעילים, איזו יוהרה !
כאשר מדובר על מיטות מדובר גם בצוותים שצריכים להתלוות אליהם.
כבר משנת 2011 לאחר שביתת הרופאים משרד-הבריאות לא השלים אם מכסת המשרות שהיו אמורות להגיע ולתקן את העיוותים שנוצרו ועל כן סטאז'רים תופסים את מקומם של רופאים גם בלילות ולא פלא שזה המצב. והאם נראה לך מכובדי שאם נשבץ בתורנות לילה רופא מומחה הוא יהיה מוצלח יותר מרופא צעיר בתנאי הלחץ האלו ובעומס הקיים? האם שיקול דעתו לא יפגע ? ואם הרופא המומחה יעבוד בלילה מי יעבוד בבוקר במחלקה,במרפאות,במיון וכן הלאה..
מחלקות שלמות שהוקמו בבתי חולים מעולם לא תוקננו.
מדינת ישראל פועלת בשיטת "מצליח" ועד עכשיו הולך לה..על חשבון האזרחים.
הרופאים היו תמיד הפראיירים של המערכת,הסכימו לעבוד שעות על גבי שעות נשארו במחלקות אחרי תורנויות, וכשהחוק קבע שלא ניתן יותר לעשות זאת אף אחד לא הוסיף את התקנים הנדרשים כפי שאמור היה לקרות
האוכלוסייה מזדקנת,קיימים טיפולים מאריכי חיים שלא היו לפני 30 שנים והצורך במיטות אשפוז עלה אבל כולם מתעלמים.
כן,צריך מיטות
כן,צריך עוד הרבה רופאים וגם אחיות וגם פיזיותרפיסטים וגם עו"ס ועוד בבתי החולים
המערכת מתעלמת במפגיע והאוכלוסיה לא מצליחה כלל להבין.
רק כשהם מגיעים למיון או למחלקה הם מתחילים להתפרע כי הם לא מקבלים שירות "סביר" או שהם פשוט שותקים וסתם מתים.
זאת מדינת ישראל וזה השירות הרפואי שאנו נותנים לאוכלוסיה.
ונשבענו לטפל הכי טוב שניתן אנחנו לא עושים זאת אז בואו לפחות נגיד את האמת.
רופא בכיר שכואב לו.
אם הרופאים לא ישאו את הדגל אף אחד לא יעשה זאת.

אנונימי/ת
01.01.2019, 18:09

הנקודה שהמצב הטרגי שתואר לעיל לא מזיז לשרים ולחברי כנסת כי הם ומשפחותיהם מקבלים שירות v.i.p צריך לנצל את הבחירות שבפתח לזעזוע שיביא שינוי