חדשות

שתי גנטיקאיות כלות פרס א.מ.ת לשנת 2018 בתחום מדעי החיים

פרופ' אפרת לוי-להד, מנהלת המכון לגנטיקה ב"שערי צדק" ופרופ' חנה אנגלברג-קולקה מהאוניברסיטה העברית הוכרזו בין תשעת מקבלי פרס א.מ.ת ל-2018

מימין, פרופ' אמריטוס חנה אנגלברג-קולקה ופרופ' אפרת לוי-להד. זוכות פרס א.מ.ת

שתי הגנטיקאיות, פרופ' אפרת לוי-להד, מנהלת המכון לגנטיקה ב"שערי צדק", ופרופ' חנה אנגלברג-קולקה מהאוניברסיטה העברית, הוכרזו בין תשעת מקבלי פרס א.מ.ת לשנת 2018. שתיהן יקבלו את הפרס בקטגורית מדעי החיים.

שבעה חתני וכלות הפרס האחרים הם השנה בתחומי מדעי החברה, כימיה, משפט עברי ואמנות (צילום). הפרס מוערך כשני בחשיבותו אחרי פרס ישראל ו"מוענק על הצטיינות והישגים אקדמיים ומקצועיים שיש להם השפעה מרחיקת לכת ותרומה לחברה".

פרופ' לוי-להד היא מומחית ברפואה פנימית ובגנטיקה רפואית. התמחות-על בגנטיקה קלינית ומולקולרית ביצעה באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל. היא גם פרופ' מן המניין בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים וכן פעילה בתחום הביו-אתיקה של המחקר הגנטי בארץ ובעולם. פרופ' לוי-להד משמשת כיו"ר משותף של המועצה הלאומית לאתיקה יחד עם פרופ' אברהם שטיינברג, מנהל היחידה אתיקה ב"שערי צדק". תחום זה הוא בעל חשיבות מרכזית ככל שמתפתחות השיטות הגנטיות החדשניות המאפשרות אבחונים מוקדמים של מחלות.

ועדת הפרס ציינה לשבח את שיטות המחקר החדשניות שפיתחה פרופ' לוי-להד לשם זיהוי גנים המעורבים במחלות תורשתיות נדירות, אנדוקריניות ואת המכון לגנטיקה רפואית ב"שערי צדק" הפועל כמערכת ענפה לבדיקות גנטיות באוכלוסיה, לגילוי מוטציות המעלות סיכון לסרטן השד והשחלה. בנוסף צוינו מחקריה שהביאו לפיתוח וליישום בדיקות טרום-השרשתיות של העובר, המאפשרות מניעת הריונות עם מוטציות בלתי רצויות ועל היותה שותפה במחקר שבו נתגלה גן הגורם לאלצהיימר.

פרופ' לוי-להד אמרה: "אנחנו נמצאים כיום בתחילתה של מהפכה שהגנטיקה מחוללת ותחולל בכל תחומי הרפואה בעולם ובפרט בישראל שיש בה אוכלוסיות שונות ומיוחדות. אני רואה בפרס הכרה במחקר שמבצעים רופאים - קלינאים פעילים - ומקווה שיהיה בכך סימן להגדלת ההשקעה במחקר הנעשה על ידי רופאים, שכן מחקר כזה מוביל לתובנות מדעיות ומשפר לאין ערוך את הטיפול בחולים".

פרופ' אמריטוס חנה אנגלברג-קולקה נולדה בוינה ב-1932. היא חוקרת במחלקה למיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולרית ב-IMRIC, המכון למחקר רפואי ישראל-קנדה באוניברסיטה העברית. פרופ' אנגלברג-קולקה נחשבת לאחת המייסדות של תחום המיקרוביולוגיה בארץ. את לימודיה עשתה באוניברסיטה העברית וב-1985 קיבלה את התואר פרופסור. בשנת 2014 העניק לה הסנאט של אוניברסיטת וינה תואר דוקטור של כבוד כהוקרה לפעילות המדעית והקשרים האקדמיים עם האוניברסיטה הוינאית.

היא חקרה כמה נושאים, ביניהם פיתוח דור חדש של חומרים אנטיביוטיים. כך גילתה את החומרים (רעלנים) שחיידקים מפרישים במצבי צפיפות גדולים, מה שגורם אצלם להפעלת מנגנון של השמדה עצמית.

נושאים קשורים:  פרס א.מ.ת,  כלות פרס א.מ.ת,  חדשות,  מחקר גנטי
תגובות