חדשות

הסכם ראשון מסוגו לתרומת כליות בין ישראל לקפריסין נחתם בניקוסיה

ההסכם קובע כי שתי המדינות ישתפו מידע בנוגע למי שזקוקים להשתלת כליה אך אינם יכולים לקבל תרומה מבן משפחה שמוכן לעשות זאת; אם יימצאו זוגות מתאימים מבחינה רפואית שיוכלו "להתחלף" בתפקיד התורם, יוטסו הכליות בין המדינות במטוס פרטי

מימין: המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, שר הבריאות יעקב ליצמן, שר הבריאות הקפריסאי ד״ר ג׳ורג׳ פמבורידיס ונציגה קפריסאית (צילום: משרד הבריאות)

ישראל וקפריסין חתמו אתמול (ג') בניקוסיה על הסכם ראשון מסוגו לשיתוף פעולה בתרומת כליות מהחי. בשם ממשלת ישראל חתם על ההסכם שר הבריאות יעקב ליצמן. בשם קפריסין חתם שר הבריאות ד״ר ג׳ורג׳ פמבורידיס.

השר ליצמן אמר לאחר טקס חתימת ההסכם, כי מדובר ב"הסכם רפואי חשוב שיציל חיים של ישראלים ושל בני האי השכן. בעיני זו משימה לאומית. ההסכם גם מחזק את הקשר עם השכנה הקרובה שלנו מעבר לים מבחינה דיפלומטית ומבחינה רפואית. אני צופה בעתיד הסכמים נוספים שיחתמו עם מדינות נוספות".

ליצמן: "ההסכם מחזק את הקשר עם השכנה הקרובה שלנו מעבר לים מבחינה דיפלומטית ומבחינה רפואית. אני צופה בעתיד הסכמים נוספים שיחתמו עם מדינות נוספות"

פרופ׳ איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, שהצטרף לביקור בקפריסין, מסר: "זה הסכם חשוב מאוד וראשון מסוגו. יש חשיבות להסכמים שכאלו אפילו אם קיימת אפשרות להציל אדם אחד בלבד. ההסכם מדגים את שיתוף הפעולה המצוין שנוצר עם גורמי הבריאות בקפריסין. הוא יוביל להסכמי שיתוף פעולה דומים נוספים בנושאים הקשורים בקידום הבריאות, בטיחות המזון והיערכות לחירום".

משרד הבריאות מסר, כי מדובר ב"תכנית למציאת התאמה בין תורמי כליה חיים לנתרמים לשם ביצוע השתלות כליה, שהוכנה על ידי מרכזי ההשתלות בשתי המדינות. היא מיועדת למועמדים להשתלה שלהם קרוב משפחה המוכן לתרום להם כליה, אך התרומה לא יכולה להתבצע מהסיבות הבאות: אי התאמה בין סוג הדם של המועמד לסוג הדם של התורם; הימצאות נוגדנים לכליית התורם בדמו של המועמד להשתלה. התכנית מציעה בכל זאת פתרון למצב הזה שתאפשר מימוש התרומה וביצוע ההשתלה.

"על-פי התכנית, ירוכזו נתונים רפואיים שייאספו בישראל ובקפריסין של המועמד והתורם. תוכנת מחשב מיוחדת תבצע הצלבות ותמצא התאמות בין תורמים לבין מועמדים להשתלה מזוגות דומים אחרים. כתוצאה מכך, ייווצרו צמדים חדשים: מועמד להשתלה מזוג אחד ותורם מזוג אחר אשר ביניהם קיימת התאמה, וכך ניתן יהיה לבצע את ההשתלה - בשני הזוגות.

"כל מועמד להשתלה בשתי המדינות שיש לו תורם קרוב משפחה רשאי להצטרף לתוכנית. זה כולל מטופלי דיאליזה וחולים באי ספיקת כליות אשר עדיין לא החלו בטיפולי דיאליזה".

בישראל קיימת כבר תכנית הצלבות בין זוגות, על שם דניאל שמואלי ז"ל. בזכות התוכנית זוכים להגיע להשתלה בארץ כ-10 זוגות בשנה שלא נמצאה ביניהם התאמה, מסר משרד הבריאות.

"התכנית המשותפת עם קפריסין תביא שני יתרונות משמעותיים לתכנית המקומית: יגדל מאגר הזוגות להצלבה – וכך יורחבו האפשרויות למצוא התאמות. וכן – שילוב של תורמים/ממתינים ממוצא אתני שונה יכול להגדיל את האפשרות למצוא התאמות לבעלי רמות גבוהות של נוגדנים", נמסר.

פרטי התכנית עם קפריסין אושרו בוועדת ההיגוי של המרכז הלאומי להשתלות שבראשו עומד פרופ' רפי ביאר, מנהל "רמב"ם". הוביל את יוזמת התכנית פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת ההשתלות ב"בילינסון". יחד עם ועדה רפואית ארצית לנושאי כליות והנהלת המרכז להשתלות הוכנה תכנית הכוללת הנחיות מקצועיות מפורטות ונבנתה גם תשתית לוגיסטית, אתית ופיננסית.

ברמה המעשית, נתוני זוגות של תורמים ונתרמים מקפריסין יוזנו למאגר ההצלבות הנמצא בישראל אך יהיה משותף לקפריסין. כאשר תמצא הצלבה - בכל מדינה תנוצל כליה באותו המועד, והכליות יועברו להשתלה מישראל לקפריסין ומקפריסין לישראל במטוס פרטי.

לאחר טקס חתימת ההסכם קיימו גורמי המקצוע משני משרדי הבריאות מפגש שבו הוחלף מידע בתחומים של קידום הבריאות, בטיחות מזון, רכש משותף של תרופות וחיסונים והיערכות לחירום.

נושאים קשורים:  חדשות,  השתלת כליות,  תרומה,  קפריסין,  הסכם,  משרד הבריאות
תגובות