המרכז הרפואי הדסה, שהיה מעורב בניסויים הקליניים בתרכיב החיסון הרוסי לקורונה, ספוטניק 5, מנסה לעלות את מעורבותו העסקית במבצע החיסונים ברוסיה.
עוד בעניין דומה
בדיווח של רוני לינדר הבוקר (ה') ב"דה מרקר" נמסר כי "הדסה" מתכוונת לאפשר לאזרחי רוסיה להתחסן בחיסוני "פייזר" ו"מודרנה" שאינם רשומים ומאושרים לשימוש במדינתם, אבל אין כוונה לעשות שימוש במלאי החיסונים ששתי החברות הועידו לישראל אלא לבצע רכישה נפרדת עבור הציבור ברוסיה.
לשם כך מתכוונת הנהלת "הדסה" לנצל את העובדה שהמרכז הרפואי הישראלי מפעיל בית חולים בשם "הדסה מדיקל" במוסקבה - בית חולים אונקולוגי באזור סמוך לבירה שהוגדר כאזור סחר חופשי ועל פי החוק הרוסי רשאית "הדסה" לספק בשטח בית החולים הזה גם תרופות שאושרו לשימוש בישראל אבל לא ברוסיה. בית החולים הזה פועל עתה במתכונת חלקית בלבד ומעסיק 85 רופאים לצורכי אבחון ורק במחצית השנייה של 2021 יופעל במלואו, כולל אשפוז וטיפול.
עד כה חוסנו ברוסיה בתרכיב המקומי כ-1.5 מיליון אזרחים. "הדסה" השתתף בשלב-3 בניסוי הקליני שלו שלטענת מכון גמלאייה שפיתח אותו הציג יעילות של 92%. אולם, שום גורם מערבי לא העניק לחיסון זה אישור-שימוש רשמי.
לפי דיווח של ה-BBC, סקר דעת קהל שנעשה ברוסיה העלה כי 58% מהנשאלים אינם מוכנים להתחסן בתרכיב "ספוטניק-5" אפילו אם יינתן להם בחינם. "פייזר" ו"מודרנה" הבטיחו, לפי ה-BBC, לספק את תרכיביהם לגורם רפואי במוסקבה תמורת תשלום בפברואר, אבל בתגובה ל"דה מרקר" הודיעה "פייזר" כי היא מספקת חיסונים רק על פי הסכמים שנחתמו עם ממשלות ולא עם קליניות פרטיות ולפיכך העברת החיסונים לרוסיה דרך "הדסה" היא בלתי אפשרית.
מנכ"ל "הדסה", פרופ' זאב רוטשטיין, צוטט בדיווח: "כל הפעילות שלנו במוסקבה היא מנוע צמיחה של 'הדסה'. אנחנו פועלים שם, נותנים שירותים, גובים תשלומים ולאחר החזר הוצאות, הכסף מגיע ל'הדסה'".
בתוך כך דיווח "ישראל היום" ששניים מוותיקי "הדסה", פרופ' רפאל מלמד, בן 82, ופרופ' ז'ק מישל, בן 83, התנדבו להשתתף בניסוי הקליני של תרכיב החיסון הישראלי שפותח במכון הביולוגי בנס ציונה.
פרופסור אמריטוס ז'ק מישל הוא מומחה במיקרוביולוגיה קלינית ומחלות זיהומיות, עבד ב"הדסה" כ-42 שנה ובין השאר ניהל את "הדסה הר הצופים" ושימש כיו"ר ועדת הלסינקי של בית החולים. פרופסור אמריטוס רפאל מלמד הוא מומחה בכיר ברפואה פנימית, עבד ב"הדסה" 36 שנה ובין השאר כמנהל היחידה לרפואה התנהגותית ברפואה פנימית, אחראי על חינוך רפואי ומרצה בכיר בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית ו"הדסה".